Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elsas födelsedag krockar med julafton

Elsa Axner fyller sju år på julafton. Hon känner sig inte snuvad på födelsedagskalaset bara för att hon fyller mitt i julfirandet.


– Jag får ju dubbelt så många paket men det är tråkigt att bara få öppna paket en dag om året.

Födelsedagskalaset med kompisarna avverkade Elsa Axner för över en vecka sedan.

– Det går inte att ha kalas på julafton för då skulle inga kompisar komma, säger Elsa.

Dagen före julafton brukar familjen ordna födelsedagskalas för släkten.

– Det kan vara lite stressigt mitt i julförberedelserna men jag tycker att hon ska få ha en egen dag, säger mamma Eva Axner.

Hon och pappa Åke är noga med att julfirandet inte blandas ihop med Elsas födelsedagsfirande.

– Det är inte lätt för ett barn när födelsedagen krockar med en högtid, därför försöker vi separera firandet, säger Åke.

– Vi bakar tårta och vanliga bullar, inga lussebullar och pepparkakor. Födelsedagspresenterna får inte ha julklappspapper, det är viktigt, säger Eva.

Men i övrigt har de ett traditionellt julfirande på julafton.

– Vi brukar åka emellan. Före Kalle är vi oftast hos morfar i Hofors, på kvällen är vi hos farmor och farfar i Sätra eller hemma hos oss. I år kommer barnens kusiner från Linköping, min brors familj. De kommer upp vartannat år, min mans bror med familj från Vadstena var upp till oss förra året.

På julafton blir det julmat med skinka, sill, köttbullar och prinskorv. Tomten kommer med klapparna på kvällen, efter Kalle. Det är bara barnen som får klappar. Elsa kommer bara på en enda nackdel med att fylla år på julafton.

– Jag får vänta så länge på att öppna mina paket nästa gång, det dröjer ett helt år. Nästan alla andra har två paketdagar om året.