Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emelies utegrisar är rikskändisar efter att ha jagat en varg

Det är matdags hos de rikskända grisarna i Mörtebo, med grymtningar och med lite tjuvnyp knuffas de minsta grisarna runt. Det var de här grisarna som jagade ut en varg från hagen i september.

Emelie Eriksson och hennes dotter Tyra tar med sig en hink för att mata grisarna. Linderödsvinen grymtar och låter sig väl smaka av grynblandningen. Sedan 2009 föder Emelie upp Linderödsvin, en gammal svensk lantras, och har företaget Emelies utegrisar.

Läs också: Grisarna jagade iväg vargen

– Jag hade hört talas om Linderödsvin och tyckte grisar var roliga. Så jag köpte fem stycken att ha som julskinka, men när de skulle slaktas så sparade vi gyltan, en hona, och köpte en galt, en hanne, och de fick kultingar 2010.

– Dagny hette min första gris hon blev tyvärr halt så henne fick jag ta bort i våras. Men om hon varit frisk hade jag behållit henne. Hon blev 6 år, säger Emelie.

Emelie studerar i Uppsala till husdjursagronom. Där läser hon om lantbruksdjur.

– Hade jag inte haft hjälp av min pappa så hade det inte gått att plugga samtidigt. Det är lite mer som ett familjeföretag nu, säger Emelie.

Maten läggs upp i olika högar på marken så att alla ska få tillgång till den. Det grymtas och smaskas när maten åker in och deras trynen föser runt maten lite grann.

– Grisar är roliga och smarta och de löser problem bättre än korna. Grisarna är mer undersökande än korna och har ett brett och intressant beteende både socialt och i hur de bygger bon och letar mat. Grisarna är lite mer som hundar. De är trevliga att hålla på med, berättar Emelie.

Läs om fler närgångna vargar: Vargen tog hunden – mitt framför ögonen på Elisabeth

Just nu är det 19 grisar som går i hagarna runt boningshuset. Några ska säljas och några slaktas till jul. I november föds kultingarna. Då exploderar det och det kan bli upptill 30 kultingar till att hålla reda på. Två kullar och ungefär 15 kultingar per år och sugga brukar det bli.

Kultingar är väldigt känsliga och suggorna och kultingarna får vara inne i början. Suggorna får föda inomhus när det är vinter och kallt, annars föder de utomhus från april - oktober ungefär.

– Roligast är ändå när de får helt fritt spelrum att själva välja bomaterial och välja plats för sitt bo när de ska föda kultingarna ute, säger Emelie.

Annars är grisarna ute året runt, men om det kommer mycket snö så får de komma inomhus.

Läs om fler aktiva grisar: Bökande grisar tjänstgör som jordfräsar

Foderkostnaden är den största utgiften och de växer sakta. Om man jämför med vanliga grisar som kanske kan gå till slakt vid sex månaders ålder så får Linderösvinen växa tills de är ett år ungefär.

Emelie säljer både grisarna och köttlådor.

– De använder musklerna mer när de går ute, köttet är lite mörkare i färgen och fint marmorerat med mer smak. Jag låter köttet hänga för mörningsprocessen skull då blir produkterna så bra de kan bli, säger Emelie.

Grisarna som jagade bort vargen i september bökar lugnt omkring i sin hage.

– De blev rikskändisar, tidningar och tv hörde av sig och mitt företags facebooksida slog rekord, 67 000 besökare var inne på min sida, säger Emelie.