Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma och Adam hittade ljuset på Drottninggatan

/
 • TAKBELYSNING. Emma Berglunds och Adam Forslöfs lägenhet med öppen planlösning har nio takfönster; tre över kök och matplats, tre i vardagsrumsdelen och tre i sovrummet. Den 85 kvadrat           meter stora våningens enda väggfönster finns i köksavdelningen, och enda dörren går till sovrummet bakom Emmas rygg.
 • MATPLATS. Öppen planlösning med matrum och kök.
 • PARIS? Även Drottninggatan 30 har takåsar och – lägenheter. Att Gävle har många, kan man konstatera under en promenad i city, på Söder och i centrums utkanter. Hur många går det inte att få fram uppgifter om.

Annons

– Ni skulle ha varit här i går, då himlen var blå, är det första Emma Berglund säger när vi stiger in i hennes och pojkvännen Adam Forslöfs takvåning med vardagsrum, matrum, kök och takfönster i öppen planlösning.
Hon tänker förstås på fotograf Lasse, och hur snygga bilder han hade kunnat få med nio knallblå rektanglar på rad i taket.

Jag ville skriva om lägenheten med det ultimata ljuset, nu när våren landat på Gävles tak, och valde takvåningen med adress Drottninggatan 30, som blev Emmas och Adams sommaren 2009. Här finns allt de drömt om. Möbler de köpt tillsammans, blandat med gamla och nya minnen. Att de över huvud taget hittade en lägenhet – utan att ha något att byta med och som de verkligen ville ha – var en dröm.

Det var den öppna planlösningens 85 kvadrat, friheten att möblera luftigt och utrymmet för många gäster som de förälskade sig i.
– Vi hittade den på Gästrike fastigheters hemsida, den hade lagts ut samma dag. Vi var och tittade samma dag och sa ja, berättar Emma.
Att det finns lägenheter under takfönstren kan man inte ana nerifrån gatan, bara från himlen och grannens uteplats på andra sidan köksfönstret.
– När solen lyser in i lägenheten blir ljuset jättefint och varmt. Det är skönt att äntligen få slippa vinterns mulna, som kryper in i alla hörn och gör att man måste ha alla lampor tända, säger Emma.

Och mycket riktigt. Ljuset flödar, och trots att himlen är grå denna februarisöndag är alla lampor släckta, och inte en skugga så långt ögat når. Visserligen får ljuset hjälp från köksfönstret, men bostaden är inte beroende av det som ljuskälla då takfönstren är så många.

Dock har flitens lampa blivit ett problem.
– Jag pluggar och behöver ett rum som jag kan stänga in mig i, säger Emma, som läser till sjuksköterska på högskolan.
Sovrummet är lägenhetens enda rum med dörr, och eftersom de inte vill använda det som arbetsrum har de funderingar på att flytta. Till en lägenhet med rum som har väggar och dörrar – och ungefär samma hyra, lite drygt 6 000 kronor.
– Jag gillar att sitta och läsa vid matplatsen, men tittar Adam på tv har jag svårt att koncentrera mig. Så tycker vi om sekelskifteslägenheter.
En lägenhet från förra sekelskiftet skulle också gå bra, resonerar de, eftersom vardagsrumssoffan kräver ett stort rum.

När Emma och Adam träffades lucia 2008 var de 20 och 22 år. Emma bodde tillfälligt hos en kompis och Adam hos sina föräldrar, vilket skyndade på behovet av gemensam bostad.
– Vi ville bo centralt, ha nära till stan, krogen, bussen och allt som händer, och bättre kunde det inte bli, säger Adam, som även har nära till sitt arbete i receptionen på Clarion hotel Winn.

Huset är byggt 1871, känt som Lidholmshuset för äldre Gävlebor och bestod från början av en bottenvåning med läktarvåning och ännu en våning en trappa upp.
Över tid har stora förändringar, också invändigt, gjorts. Även under fastigheten, som från början saknade källare. Dock har inte någon av fastighetens ägare satsat på hiss.

Småningom byggdes ännu en våning med avvikande fönster, en källare grävdes ut, och 1934 byggdes så dagens vindsvåning med i dag tre lägenheter och vindskontor – och fönster i taken.

I Emmas och Adams lägenhet får man genom grannens takterrass, som syns från köksfönstret, illusionen av markkontakt, vilket lägenheten förmodligen tjänat på.

Vindslägenheterna byggdes förmodligen för att skapa bättre ekonomi på fastigheten.

Dessutom hade takvåningar ett mervärde på den tidens bostadsmarknad.
– Takvåningar är fortfarande eftertraktade, så nu hoppas vi att nån vill byta sina kakelugnar mot våra takfönster.

Mer läsning

Annons