Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma rockar på sin plastgura

Sätt en plastgitarr i händerna på vem som helst och den kan riva av Franz Ferdinands "Take me out" i ett nafs. Tv-spelet Guitar Hero har blivit allmängods och finns nästan i varje svenskt hem. En av de riktigt frälsta är 19-åriga Emma Lindblom från Gävle. – Det känns som man kan spela på riktigt.

Emma Lindblom är lite av en Guitar Hero-expert. Det är känslan man får när man träffar henne, men hon skulle nog aldrig erkänna det själv. I knät har hon en ny plastgitarr, på väggen hänger en annan och under sängen ligger en tredje.

– Det är den gamla modellen, så den har jag gömt undan.

Emma arbetar på EB Games, en tv-spelsbutik i Gävle och fritiden ägnar hon också en hel del åt spelande.

– Tv-spel har alltid varit min tillvaro. Det är pappas fel allting, det var där det började, säger hon.

– Jag har till och med en Zelda-tatuering på skulderbladet.

Guitar Hero kom hon i kontakt med för första gången för drygt två år sedan då det först släpptes i Sverige.

– En kompis hade köpt det och jag hade sett en trailer för spelet på datorn. Jag provade och blev fast.

Det var känslan av att skapa musiken själv som fick henne fast och hon tror att det är just den känslan som gjort spelet så populärt.

– Det finns väl nästan ingen som inte gillar musik. När man spelar känns det verkligen som man skapar musiken själv och så kan man se hur man utvecklas hela tiden.

Gitarrspelet slog igenom för den riktigt stora massan när Guitar Hero III släpptes innan jul förra året, då köpte var och varannan svensk spelet. Nu ska man ha levt under en sten för att inte hört talas om det. Men är det en fluga som kommer att försvinna? Det tror inte Emma.

– Kanske är en fluga, men en långlivad i så fall, menar hon.

– Det kommer finnas kvar i och med att det hela tiden utvecklas. Snart kommer Guitar Hero III med ett helt rockband, gitarr, bas och sång.

Hon tycker också att spelupplägget som är väldigt varierat gör att man inte tröttnar. En annan sak som talar för överlevnaden är gemenskapen kring spelandet.

– Att plocka fram Guitar Hero är en riktig partyhöjare.

Det här med tävlingar är ett ganska nytt påfund och kommer mer och mer på den skandinaviska marknaden menar Emma. I Japan har man hållit på med det länge och där finns en hel kultur kring spelandet. Själv har hon inte vågat ställa upp i någon tävling än, trots att kollegorna i butiken tycker att hon är grym.

– Jag är rädd att få spö av dom som spelar hela dagarna och inte gör något annat. Jag har ju ett jobb också, säger hon och skrattar.