Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En allians på dekis

Annons

Alliansregeringen förlorade sin majoritet i riksdagen 2010. Den har nu problem att få igenom förslag där.

För övrigt har alliansen genomfört allt den var överens om inför valet 2006, som fastighetsskattens minskning och jobbskatteavdragen. Av de frågor som återstår har de fyra regeringspartierna ofta olika åsikter.

Kristdemokraterna skiljer ut sig mot de andra rörande familjepolitik, underlivsfrågor. Moderaterna och Centerpartiet är mer positiva till vapenexport än de andra två. Och så vidare.

Förslag från regeringspartier, som inte har med regeringspolitiken att göra, kommer på löpande band. Folkpartiet föreslår låga ungdomslöner. Centerpartiet föreslår att banksparande gynnas. Moderatledaren, tillika statsministern, tänker högt om att vi bör jobba till 75 år.

Alla regeringspartier behöver profilera sig. De tre små för att de ligger under sina valresultat, nära riksdagens fyraprocentsspärr.

I söndagens mätning från Sifo får KD under 4 procent, C under 5 procent och FP under 6 procent. Och enligt Sifo minskar nu även Moderaterna, till 28,7 procent.

När Allians för Sverige bildades två år efter valet 2002 var fördelningen utifrån det valresultatet nästan 29 procent för FP, KD och C. Moderaterna hade drygt 15 procent.

Efter valet 2006 samlade M drygt 26 procent, de tre övriga 22 procent.

Och i valet 2010 hade M stärkts igen, till 30 procent. De tre andra hade minskat till drygt 19 procent. Nu har de tre små i alliansen 14,3 procent, enligt Sifo.

Om Moderaterna vill att alliansen ska vinna 2014 borde partiet vara generösare mot de tre små allianspartierna. Moderaterna borde göra sig av med de av sina väljare som är konservativa respektive nyliberala.

De förra har ett bra parti i Kristdemokraterna. De senare har ett bra parti i Centerpartiet. De som är missnöjda med mittenliggande M kan även välja Folkpartiet.

Nya Moderaterna bör ju vara ett mittenparti som ligger nära Stefan Löfvens nu växande socialdemokratiska parti, som noterar 33,7 procent i Sifo i går. Bara då har den M-ledda alliansen chans att bli omvald.

Nu ser S-ledaren Stefan Löfven ut att få bilda regering 2014, eftersom de tre rödgröna partierna får över 50 procent enligt Sifo.

Robert Sundberg