Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En annorlunda medelhavsö

/
  • Vita och vackra.  Sardinien är berömt för sina stränder, som denna vid Santa Teresa di Gallura.
  • TRIVSAMT. Lokalbefolkningen i Alghero kan konsten att ta det lugnt på rätt sätt.
  • ROMANTISKT.  I Castel­sardos många gränder finns allt från små tavernor till hantverksbutiker.

Sardinien är en annorlunda destination i Medelhavet. Upptäck en mångsidig ö där man kan resa i drömlika landskap mellan charmiga småstäder. Stränderna på Sardinen tillhör dessutom Europas bästa.

Annons

Mitt emellan Tunisien och det italienska fastlandet ligger en särpräglad medelhavsö. På Sardinien har landskapet utan tvekan en av huvudrollerna. Besökaren möts av disiga bergsryggar och böljande gröna kullar vars mjuka linjer bryts av otämjda klippor i jätteformat.

Längst kusterna finns inbjudande stränder med vit sand och turkoslysande vattenbryn. Det är lätt att hitta egna badställen när man rör sig fritt över ön, vilket är en av orsakerna till att man upplever Sardinien från sin bästa sida med hyrbil eller cykel.

Sardinien utmärks också av självständiga traditioner. Historiskt sett har man ofta gått egna vägar och tagit emot influenser från många olika håll. Lokalbefolkningen talar Sardo, en så speciell dialekt av italienskan att många, inte minst sarderna själva, betraktar Sardo som ett unikt språk.
– Vi ser oss inte alls som italienare, vi är sarder, säger guiden och läraren Maria Contini från staden Sassari.

Sardinien är för stort för att göra ön rättvisa på en enda resa. Ett gott råd är att börja med det varierade norra Sardinien och spara de sydöstra och södra delarna till en annan gång.

Största turiststaden på norra Sardinien är trevliga Alghero, känd för god mat, välbevarad historisk bebyggelse och en lång buktande sandstrand. På Algheros stadsmurar vända mot havet finns perfekt placerade barer och caféer där man kan avnjuta solnedgången med en kaffe eller en drink och gott sällskap.

Sarderna själva kallar Alghero ”Lilla Barcelona”. Nog påminner arkitektur och utseende lite om den spanska storstaden. Men likheterna går längre än så. I flera hundra år tillhörde Alghero landet Katalonien, vars huvudstad var Barcelona, och än i dag talar man faktiskt mer katalanska än italienska i Alghero.

Algheros omgivningar räcker för flera riktigt fina dagsturer. Grotta di Nettuno är en av Europas mest imponerande grottor och bjuder bitvis på rena sagovärlden, vilket det omkringliggande klipplandskapet på halvön Capo Caccia också gör.
En bit längre norrut från Alghero finner man La Pelosa, en underskön vit sandstrand där Sardinien går ut i en smal udde ut mot ön Asinara. Många menar att La Pelosa är Sardiniens finaste strand.

Längs Sardiniens norra kust väntar fler intressanta platser. Som den lilla pärlan Castelsardo, vars hus klättrar brant mot en medeltidsborg på en bergstopp. Innanför borgens murar finns en hel liten stad till. Det är en märkligt tidlös plats. Gamla damer sitter och flätar stadens berömda korgar. En magnifik 1500-tals kyrka har sällskap med små tavernor och barer och i slutet av gränderna finns majestätiska utsikter mot öde kusttrakter.

Fortsätter man vidare från Castelsardo når man regionen Gallura. Charmiga småstaden Santa Theresa di Gallura har franska Korsika så nära att man kan urskilja husen i staden Bonifacio på andra sidan.

Rena Maiore och Capo Testa är två makalösa sandstränder på cykelavstånd från Santa Teresa di Gallura. Svårslagen fridfullhet och sprakande turkost vatten möter besökaren. Även stadens egen strand är påfallande naturskön.

Ju längre man stannar på Sardinien ju större blir kontrasterna. Sardinien är ett populärt resmål, men på Medelhavets näst största ö är det ändå de glest befolkade vidderna som dominierar. I öns bergiga inre finns isolerade byar där äldre kvinnor är klädda traditionsenligt i svart och där åsnekärror fortfarande förekommer.

Den ålderdomliga miljön förstärks av att många kullar toppas av de mystiska torn som kallas Nurghes. På Sardinien finns över 7 000 Nurghes, som under järnåldern troligen fungerade som vaktposteringar.

Vill du å andra sidan möta raka motsatsen till det lantliga livet i öns inland? Då kan du på nordöstkusten leva la dolce vita på Italiens diamant-riviera Costa Smeraldas. Glöm inte plånboken bara. På Costa Smeraldas är allt dubbelt så dyrt som på övriga Sardinen. Berlusconi har fem villor här, Putin har en. Sommartid ligger yachterna i rader utanför stränderna och på klubben med det passande namnet Billionaire är inträdet 600 kronor.

Mer läsning

Annons