Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En anställd på 60 barn

En ensam vuxen på 50-60 elever. Så kan det se ut på de fritidshem i Sandviken som har den lägsta bemanningen.

– Då handlar det bara om att se till att barnen inte försvinner och att de har det någorlunda drägligt, säger Margith Lind, Lärarförbundets ordförande.

Sandviken har generellt en låg personaltäthet på fritidshemmen och inom kommunen är det mycket stora variationer. En utredning som gjorts på kunskapskontoret visar att det rent statistiskt skiljer mellan 16 och 83 barn per årsarbetare.

I praktiken kan det gå en anställd på 50-60 barn på de fritis där bemanningen är som sämst.

Majoritetspartierna har plussat på budgeten med 1 miljon extra inför nästa år som markering av höjd ambitionsnivå. Det är en utökning med två anställda i hela kommunen.

Vänsterns oppositionsråd Mikael Rosén vill lägga ytterligare 10 miljoner kronor per år på fritidshemmen. Detta efter ett studiebesök på ett av de fritis som har den lägsta personaltätheten.

– Jag blev förskräckt. Det var mycket värre än jag hade kunnat föreställa mig, säger han.

Enligt Mikael Rosén hade de få anställda i den stora gruppen fullt upp med att avstyra bråk. Några pedagogiska ambitioner fanns det inget utrymme för. Särskilt som flera av barnen i gruppen är sådana som under ordinarie skoltid anses ha behov av ”punktning”, det vill säga en vuxen som följer barnet hela tiden.

– Fritidshemmen kan omöjligt vara en resurs i att hjälpa skolorna förbättra resultaten. Att läsa läxor i den miljön är otänkbart och att personalen ska kunna hinna ge hjälp kan man ju glömma. Fritidsledarna har fullt ut med att se till att barnen inte skadar varandra.

Lärarförbundets Margith Lind är också hon uppgiven inför möjligheterna att kunna leva upp till de pedagogiska ambitionerna som finns i planer och styrdokument.

– Vi skulle behöva tio tjänster till för att komma upp till samma låga snittnivå som övriga Sverige. Som det är i dag får vi vara glada om personalen kan se till att barnen har en någorlunda dräglig tillvaro.