Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En arbetslöshetsförsäkring för alla med höjd ersättningsnivå

Annons

Folkpartiet anser att det ska införas en allmän a-kassa och att taket i arbetslöshetsförsäkringen ska höjas.

En allmän trygghetsförsäkring fungerar sämre om personer som inte behöver den ställer sig utanför. Unga och friska människor måste betala till sjukförsäkringen och personer som inte har barn betalar till föräldraförsäkringen. Det är rimligt att ha liknande principer även när det gäller arbetslöshetsförsäkringen.

Idag betalar skattebetalarna 65 procent av försäkringens utgifter. Indirekt så finansieras arbetslöshetsförsäkringen alltså av alla som arbetar, men det är bara de som också är medlemmar i en a-kassa som får rätt till arbetslöshetsförsäkringen. En väl fungerande arbetslöshetsförsäkring som omfattar alla som arbetar skulle öka individens trygghet.

En brist i dagens arbetslöshetsförsäkring är dock att den inte ger ett tillräckligt ekonomisk skydd vid arbetslöshet för personer med medelhöga eller högre inkomster. Arbetslöshetsförsäkringen har idag en nedtrappad ersättning, där ersättningen är 80 procent under de första nio månaderna och 70 procent under de följande 4,5 månaderna. Därefter övergår den arbetslöse till jobb- och utvecklingsgarantin, där ersättningen är 65 procent av förlorad inkomst. Men den högsta ersättningen vid arbetslöshet på heltid är 14 960 kr i månaden före skatt. Det betyder att bara personer som tjänar 18 700 kr eller mindre i månaden på heltid verkligen får 80 procent av sin förlorade lön i ersättning.

Det innebär att det bara är 30 procent av de arbetslösa som i början av arbetslöshetsperioden får 80 procent av sin förlorade lön. Visserligen har ungefär hälften av medlemmarna i arbetslöshetskassorna kompletterande ersättningar från sina fackförbund som oftast fyller på upp till 80 procent av hela lönen i 100 till 200 dagar. Men stora grupper har inget sådant skydd.

Syftet med trappan i ersättningsnivåerna är att arbetslösa ska få starkare motiv att söka arbete ju längre arbetslösheten varat. Men eftersom mer än två tredjedelar av de arbetslösa inte har 80 procents ersättning så fungerar inte ersättningstrappan enligt sitt syfte.

För att arbetslöshetsförsäkringen ska ge ett gott inkomstbortfallsskydd och ersättningstrappan fylla en funktion i praktiken behöver ersättningsnivån höjas. En rimlig utgångspunkt är att när det finns ekonomiskt utrymmer höja taket i arbetslöshetsförsäkringen till den högsta ersättningen i sjukförsäkringen, vilket i dagsläget är 21 000 kr i månaden.

Hans Backman (FP)
Riksdagsledamot från Gävleborg
Ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Mer läsning

Annons