Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En av fem gävleborgare i utanförskap

Var femte gävleborgare lever i någon form av utanförskap. Sedan 2008 har antalet personer i arbetsmarknadsåtgärder fördubblats.
– Det offentliga har stoppat in väldigt mycket resurser för att hålla arbetslösheten nere, säger riksdagsmannen Lars Beckman (M).

Riksdagens utredningstjänst har på Lars Beckmans begäran tagit fram färsk statistik över det som brukar kallas för utanförskap.

Det vill säga personer i arbetsför ålder som får sin försörjning genom bidrag, sjukersättning eller arbetslöshetsersättning.

– Eftersom Gävleborgs län under många år toppat statistiken över antalet sjukskrivna, förtidspensionärer och arbetslösa är det viktigt att följa den långsiktiga utvecklingen.

Från 2009 till 2010 sjönk den totala andelen personer med bidrag och ersättning från 20,3 till 20,1 procent. Jämfört med bottenåret 2004 har det skett en rejäl förbättring. Då befann sig mer än var fjärde länsinvånare i någon form av utanförskap.

Tendensen är att antalet gävleborgare med sjukpenning eller aktivitetsersättning minskar medan allt fler blir beroende av försörjningsstöd eller deltar i arbetsmarknadsåtgärder.

– Fördelen med att ha så många i arbetsmarknadsåtgärder är att de då ändå behåller ena foten i arbetslivet och är bättre rustade för framtiden, säger Lars Beckman.