Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av säsongens absoluta höjdpunkter

/
  • Riktigt bra. Deus EX: Human Revolution” är en av säsongens absoluta höjdpunkter.

”Deus Ex”-serien är tillbaka med ännu ett dystopiskt och ”Blade Runner”-inspirerat äventyr. Och den här gången är friheten större än någonsin.

Annons

Genom det fullmatade och mångbottnade äventyret väljer du att vara ond eller god, smygtaktiker eller kommandosoldat, diplomat eller rättfram.

Skådeplatsen är Detroit City 2027, ett nedgånget metropolis där människans setnaste framsteg är augmentationer – en slags högteknologiska implantat som kan ersätta en förlorad arm eller förhöja människors naturliga förmågor.

Företaget bakom implantaten står inför nästa steg i den kontroversiella utvecklingen när man plötsligt utsätts för en terrorattack som dödar ett stort antal av nyckelpersonerna i utvecklingsteamet.

Spelets huvudperson, Adam Jensen, sargas svårt i attacken, men räddas med hjälp av den nya tekniken. Som en teknologiskt optimerad superpolis börjar han nysta i bakgrunden till attacken och gräver sig allt djupare in i ett finmaskigt nät av intriger.

Det inledande uppdraget är en relativt linjär historia, men efter att det är avklarat öppnar sig en värld av valfrihet och sidouppdrag i en öppen spelvärld.
Och valfriheten genomsyrar varje fiber av spelet.

Spelet är i första hand uppbyggt för att ta sig an uppdragen i smygarstil, men här finns också möjlighet att ta dig an dina uppgifter mer en mer handfast approach.
Väljer du det senare ska du ha i åtanke att det ofta räcker att bli träffad ett par gånger för att du ska bita i gräset.

Det fascinerande med spelet är att du kan tackla uppdragen på en rad olika sätt. Den noggranne stealthspelaren hittar plötsligt en gömd passage som tar dig vidare eller hackar låset till en dörr. Möjligheterna känns i det närmaste oändliga.

Lägg också till en mängd moraliska val där du kan spela längs hela gråskalan från ond till god, från välgörare till girigbuk.

Och som om inte alla nyanser i spelandet vore nog så är genomförandet i det närmaste fläckfritt. Kontrollen fungerar lika bra i handfasta actionscener som när du smidigt smyger fram genom skuggorna, helt under fiendens radar.

Det finns egentligen bara två nackdelar med spelet – att grafiken i vissa scener ser lite väl grovhuggen ut och att fiendernas intelligens lämnar en del att önska under eldstriderna.

I övrigt är ”Deus EX: Human Revolution” ett synnerligen välsnickrat bygge, med fantastiska story, ljuvliga skådespelarinsatser och ett omväxlande spelupplägg som känns som en mix mellan filmen ”Blade Runner” och spel som ”Splinter Cell” och ”Mass Effect”.

Eidos Montreal och Square Enix har satt ribban riktigt högt för den kommande spelhösten. Och jag kan redan nu säga att det här är en av säsongens absoluta höjdpunkter.

Jens Höglin

Mer läsning

Annons