Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En befrielse att komma ut"

/

Lovisa Fischerström är 23 år och bor i Göteborg. På fritiden pluggar hon japanska, tränar, jobbar och videobloggar för The Gayness In Sweden*. Lovisa kom ut när hon var 19 år.

Annons

Hur kom du ut?
– Jag berättade det för min dåvarande bästa kompis, som även var den enda personen jag kände som hade en fot i gayvärlden.
Hur reagerade din omgivning?
– Mina närmaste tog det bra, de sa att de hade vetat det länge. Det är ingen som har tagit avstånd, dock har jag inte berättat för hela släkten. De är ganska konservativa och skulle nog inte ta det så bra.
Tror du att det är fler människor som accepterar HBTQ-personer än som inte gör det?
– Jag tror att den största delen av västvärlden är ganska accepterande, bortsett från vissa kristna grupper. Sedan tror jag även att det är lättare att vara gay i en stor stad eftersom de flesta ”trender” och allt nytänkade kommer hit först.
Hur är det att vara gay i Göteborg?
– Göteborg är en bra stad att vara gay i, folk här är väldigt accepterande. Dessutom finns det många som är gay här och det finns en del standardställen för HBTQ-personer att umgås på.
Har du råkat ut för något för att du är homosexuell?
– Nej, eller bara hört glåpord men det försöker jag att inte bry mig om. Däremot har jag fått en hel del positiva reaktioner sen jag började prata för The Gayness In Sweden.
Finns det tillfällen som du inte berättar att du är gay?
– Ja, i jobbet. Jag jobbar inom äldrevården och det känns som om jag inte vill riskera relationen med gamlingarna. De kan tycka annorlunda än vad folk gör nu för tiden.
Har du några tips till folk som inte vågar komma ut?
– Det bästa är att bara säga det rakt ut till någon som man litar på. Det kommer att kännas som en befrielse.
* The Gayness In Sweden är en kanal på youtube där sju HBTQ-personer pratar om olika områden för homosexuella/transpersoner. www.youtube.com/TheGaynessInSweden

Mer läsning

Annons