Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bra början

/
  • ENIGA. De tre rödgröna partierna är eniga om att vara överens i de allra viktigaste frågorna för framtiden; jobben, energin och miljön. Partiledarna Maria Wetterstrand (MP), Mona Sahlin (S), Peter Eriksson (MP) och Lars Ohly (V) träffades i går i Bommersvik. En bra början på ett avgörande samarbete.

På torsdag vandrar de rödgröna till Maud Olofsson; kärnkraften ska diskuteras. Så lyder inbjudan, avsänd från en glittrande glad minister; hon kompromissade bort hela centerns historia för en taburett och nu ska, symboliskt, de röda och gröna erbjudas tillfälle att komma överens.

Annons

Efter kaffet är det slutdiskuterat, det finns inget i högeralliansens kraftpaket som det går att kompromissa om. Inbjudan till samtal är bara på skoj, ingen kan ju ta Olofsson invit på allvar. Ett riggat möte, för medierna.

Tanken är väl att de rödgröna skall pekas ut som nejsägare och högeralliansen som ansvarstagande.

Men det är de röda och gröna som tar ansvar också för den tid som följer efter högerns allians. Det går att skriva för evigheten.

Utbyggd kärnkraft är att bygga sig en potemkinkuliss; bakom de vackra fraserna lyser ideernas ödslighet mot betraktaren.

Den diskussionen som följer avslöjar lögnerna högerns allians sprider; bättre då att försöka hitta en annan fråga.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingman önskar sig strid om kärnkraften, och den konfrontationen kan sträckas ut till de närmaste hundra åren.

Men Schlingman vill inte diskutera avfallet, riskerna eller uranbrytning. Han nöjer sig med utanverket.

För de rödgröna gäller en annan dagordning; den presenterades delvis i går. Enighet om att vara eniga, också när oenigheten kan sprida lite ängslan och dysterhet över samarbetet; där finns golvet till den kommande överbyggnaden.

Den behöver inte rymma allt, det finns ju några frågor som rör partiernas innersta: EMU, den offentliga sektorns omfång, delar av utrikespolitiken, de privata skolorna, betyg och en del annat.

Den debatten har de rödgröna allt att vinna på.

Mer läsning

Annons