Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bra foundation syns inte

En foundation ska verka utan att synas. Mineral foundation gör det dessutom med vårdande effekter. Men vilket märke är bäst? Smartson har testat åtta olika produkter.

Annons

Mineral foundation är i sig ingen billig produkt, även tillbehör som borstar är dyra. Jane Iredale refillpuder kräver dessutom en appliceringsdosa. Med den rekommenderade borsten passerar totalpriset 1 000 kronor. Det kan dock tilläggas att en foundation räcker rätt länge.

Kabukiborsten är bäst, men det går även att arbeta upp täckningsgraden med andra borstar. De flesta tillverkarna har egna borstar i prisspannet 200-500 kronor.

Riskerar spill
Löst mineralpuder ställer krav på förpackningen. Vid applicering knackas lite puder ut i dosans lock innan det arbetas in i borsten. Överflödigt puder borstas av mot lockets kant och man riskerar en del spill. Borsten förs sedan i cirkelformade rörelser över ansiktet. Om resultatet blir för pudrigt kan man i stället lägga på en mindre mängd flera gånger.

Flytande foundation appliceras från ansiktets mitt och utåt, antingen med svamp, borste eller med fingerspetsarna. Glöm inte området ner mot halsen för att undvika en skarp kant mellan käkben och hals.

Torr konsistens
Mineralsmink passar de flesta. Personer med fet hy bör välja en oljefri foundation som ger matt effekt. Med torr hy kan en puderfoundation göra att man ser ännu torrare ut. Många av de testade produkterna innehåller solskyddsfaktor, SPF, vilket är bra. Önskvärt är en SPF på minst 15 då produkten är avsedd för ansiktet.

Glominerals är bäst i test tack vare den sammetslena konsistensen och det naturliga resultatet. Tätt efter vinnaren kommer prisvärda Maybelline flytande foundation. Önskas ett riktigt täckande resultat är Youngbloods lösa puder ett bra val. Estee Lauders är mest fuktgivande. Sist i testet hamnar Lumenes foundation som har något torr konsistens.

Susan Bogyo/Smartson/TT Spektra
feature@ttspektra.se

Annons