Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En bra lektion i föräldraskap

Historien är inte ny. Två barn föds samma dag på ett sjukhus, men åker hem med fel familjer. Många år senare uppdagas misstaget och en stor fråga landar i föräldrarnas knän: Ska de behålla barnet som de har älskat i flera år eller ska de ta hem sitt biologiska barn?

Berättelsen får en spännande twist av att den utspelar sig i Japan. Inte för att landet bidrar med exotism, utan för att regissören Hirokazu Kore-eda utforskar klassperspektivet utan ursäktande harklingar. Jag har svårt att se en svensk film på samma tema ta upp klasskillnader, och hur de påverkar barnens uppfostran, med sådan självklarhet.

Den ena familjen lever medelklassliv i en fin lägenhet i storstan, den andra bor bakom sin butik i en mindre landsortsstad. Ena pappan är en sträng arkitekt, den andra en bohemisk men kärleksfull drulle.

När misstaget avslöjas, bekräftas arkitektpappans känsla av att barnet – oambitiöst och utan hans egen intellektuella begåvning – inte är hans eget.

Till ett vackert, melankoliskt foto, ljudsatt med skir pianomusik, går Hirokazu Kore-eda en förutsägbar men ändå känslomässigt djupt involverande väg. Från familjernas första möte till slutscenerna av insikt. Här finns klyschor om hur känsloband är viktigare för mödrar medan det biologiska arvet styr fäder.

”Sådan far, sådan son” blir som mest intressant när den övergår från att ställa frågan hur föräldrar ska kunna välja ett barn till frågan hur ett barn väljer sina föräldrar. Den stränga fadern måste till slut öppna sitt hjärta för att något av barnen ska vilja veta av honom. Han måste bryta generationskedjan av känslomässigt handikappad faderskärlek som går i arv.

Få av oss behöver tack och lov råka ut för den förväxling som familjerna i denna film upplever, men frågan om gott föräldraskap och hur man vinner sitt barns kärlek rör så många fler. ”Sådan far, sådan son” är en bra förberedelse på att bli förälder.