Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En bra start: Alliansen vill riva upp avtalet med Brynäs

Alliansen vill riva upp avtalet med Brynäs om En bra start. Att bara en femtedel av pengarna gått till barnen ser de som ett kontraktsbrott.
– Brynäs har inte hållit vad de lovat, säger Ann-Helen Persson, (C), kommunalråd i opposition.

Annons

LÄS MER: Skattepengar till barnen äts upp av Brynäslöner

JENNY WENNBERG: Det är dags att riva avtalet med Brynäs IF

Efter Arbetarbladets granskning av Brynäs barnsatsning En bra start rasar den politiska oppositionen i Gävle. För lite av pengarna Gävle kommun gått in med har använts till aktiviteter för barnen. För mycket till Brynäs.

– Det här är inget annat än att vi utökat Brynäs IF:s elitstöd med 4,5 miljoner sammanlagt, säger Ann-Helen Persson.

Nu vill alliansen i Gävle undersöka om det går att riva upp avtalet.

– Jag tycker inte att vi fått ut det som egentligen projektet beskrev från början. Det är ett misslyckande naturligtvis. Man håller inte vad man har lovat och skulle det vara så att det går skulle jag vilja bryta det här avtalet, säger Inger Källgren Sawela (M).

Läs Alliansens pressmeddelande här

På tisdagen lyfte Alliansen upp frågan på bordet i kommunstyrelsen. Man kräver en fullständig utredning till nästa möte.

Alliansen anser att Brynäs brutit En bra start-avtalet med kommunen på flera punkter.

Mer pengar går till Brynäs reklamfria matchtröja än till aktiviteter för barnen. Brynäs har bara verksamhet på fem skolor i stället för 30.

– När man presenterade det här för oss så skulle pengarna gå till En bra start, det vill säga till bra barn och ungdomsverksamhet, mycket ute i skolorna. Det var den bild som målades upp för oss inför att beslutet togs, säger Ann-Helen Persson.

Klubben har inte heller ordnat fem huvudpartners som de utlovade. I dagsläget har de bara tre, förutom Gävle kommun Bauer och Länsförsäkringar.

S, MP och V drev igenom beslutet om att stötta En bra start vid det sista kommunfullmäktigemötet där de hade egen majoritet. Efter tre timmars debatt slutade omröstningen 33 - 32.

I dag har inte de rödgröna längre egen majoritet i fullmäktige. I praktiken skulle oppositionspartierna, M, FP, KD, C och SD, kunna riva upp avtalet.

– Vi får ta upp det till prövning när vi har fått en ordentlig redovisning av både aktiviteter och ekonomi. Det är upp till bevis för Brynäs, säger Inger Källgren Sawela.

Även Sverigedemokraterna är kritiska.

– Kommunen går ju in med de här pengarna för att hjälpa barn. Då tycker jag att det är konstigt att bara en mindre del verkligen gör det och en så stor del av pengarna går till matchtröjor och personal, säger Richard Carlsson, (SD).

Centerns Ann-Helen Persson drar paralleller mellan En bra start och när Leksands kommun räddade hockeyklubben där från konkurs genom att köpa en bit trottoar av klubben.

– Det här är inget annat än sponsring och så har man gömt det bakom något fint projekt. Jag brukar säga det att i vissa kommuner så säljer man trottoarkanter, i Gävle startar man suspekta projekt.