Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En dag i köket med Stefan

Nu kan du följa restaurangpersonalen på Högbo brukshotell under en dag. Kökschefen Stefan Johansson och kollegerna guidar läsarna bland maträtter som serveras på hotellet.


Alltsammans presenteras i den annorlunda kokboken ”En dag på Högbo brukshotell”.

Kokboken kom från tryckeriet i tisdags och kökschef Stefan Johansson tycker det är märkligt att sitta med boken i sin hand. Han har tillbringat så mycket tid med att leta fram recept och nu ligger slutresultatet på bordet framför honom.

Recepten omfattar alla dagens måltider; frukost, förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika, middag och mat på kvällskröken från baren.

Han har tagit en paus i arbetet innan lunchrushen drar i gång.

– Jag fick idén för två år sedan, och då var min tanke att kokboken skulle vara ett levande dokument, säger Stefan Johansson.

– Vi tyckte att det skulle bli lättare att se en dag ur gästernas perspektiv, de kommer hit på morgonen och tillbringar en dag på hotellet.

För att göra upplägget begripligt kontaktade han journalisterna Lena Nyblad-Liljedahl och Ola Liljedahl och fotografen Stéfan Estassy. De lotsar läsaren bland maträtterna under en dag på hotellet.

De varvar texter om dygnets måltider med röster från personal och gäster. Bilderna visar både mat och människor.

Recepten är hämtade från hotellets menyer och urvalet är brett. Det är allt från bröd och kakor till avancerade varmrätter. Stefan Johansson gör klart att alla inte klarar av att laga vissa maträtter. Man måste vara skicklig för att lyckas.

– Vi vill visa hur mycket arbete det kan ligga bakom en anrättning som ser relativt enkel ut när den serveras, säger han.

Han valde bort många recept. Utgångspunkten var att alla läsare ska kunna hitta något de tycker om. På så sätt var urvalet ett dilemma. Du som kock har en viss smak, men i boken måste du fånga så många smaker som möjligt.

– De som kommer hit har inte valt restaurangen själva. Går du ut på en krog i Gävle eller Stockholm kan du välja en som passar din smak, säger Stefan Johansson.