Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dålig idé som inte blev så dum

Annons

Först lät det som en riktigt dålig idé - att regeringen skulle tillsätta ett ekonomiskt råd för att utvärdera den ekonomiska politiken.

Ett gäng borgerliga ekonomer som kliar den borgerliga regeringen på ryggen, hur intressant är det egentligen?

Men så illa blev det inte, det kan vi nu konstatera sedan Finanspolitiska rådet presenterat sin första rapport, "Svensk finanspolitik".

Tacka Lars Calmfors för det!

Calmfors är visserligen en nationalekonom med gediget borgerliga värderingar, men han har samtidigt visat att han kan göra en professionell analys utan att alltför mycket blanda in sina privata politiska uppfattningar.

Det var Lars Calmfors som ledde regeringens EMU-utredning och förmådde då hålla de politiska argumenten för ett deltagande skilda från de ekonomiska argumenten emot.

I Finanspolitiska rådets rapport gör han det igen. Det blev ingen kompisrapport utan en i det stora hela taget ganska rakryggad ekonomisk utvärdering.

På ett par punkter går rådet hårt åt Anders Borg för den förda politiken. Särskilt kritiken mot hanteringen av fastighetsskatten är förödande.

- Sänkningen av fastighetsskatten bidrar till en ökad inkomst- och förmögenhetsspridning utan att ge några sysselsättningsvinster, skriver man och påpekar att beslutet dessutom saknar stöd i forskningen.

Sänkningen av arbetsgivaravgifterna för ungdomar beskrivs av rådet som "förmodligen ett ganska ineffektivt sätt att öka sysselsättningen".

Rådet är i och för sig positivt till många av de arbetsmarknadsreformer som regeringen infört. T ex tror man att jobbskatteavdraget på sikt kan sänka jämviktsarbetslösheten och det med nästan en halv procentenhet.

Men man är betydligt försiktigare än regeringen med att ta ut dessa segrar i förskott.

- Det är ännu för tidigt att utvärdera de sysselsättningspolitiska effekterna, anser rådet. En stark ökning av sysselsättningen kan förväntas, men effekten kan mycket väl bli betydligt mindre än vad regeringen räknat med.

Rådet slår också fast att regeringen inte kan ta åt sig äran för de två senaste årens sysselsättningsökning. Den beror i första hand på den kraftiga konjunkturuppgången och inte på regeringens arbetsmarknadsreformer.

Intressant är också att Finanspolitiska rådet vill ha en utredning om tanken att ha en separat investeringsbudget Det skulle öppna för lånefinansiering av investeringar och därmed minska risken för att långsiktiga satsningar undanträngs av kortsiktiga reformer.

Om socialdemokraterna återkommer i regeringsställning bör man akta sig för att avskaffa det finanspolitiska rådet.

Inte för att ekonomer skulle sitta inne med Sanningen utan för att den ekonomiska debatten behöver en självständig röst med rejäla analysresurser.

Rådets sammansättning kan göras mer ideologiskt balanserad, men låt gärna Lars Calmfors sitta kvar som ordförande.

Mer läsning

Annons