Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En djuretisk ombudsman behövs!

Annons

I veckan har Djurrättsalliansen uppmärksammat oss på missförhållanden på Sveriges minkfarmer. Strax före jul visades bilder på hur grisar kan ha det när de står på tillväxt. Ska vi använda djur för att äta, i underhållningssyfte och som rekreation måste det vara en självklarhet att djuren ska ha det bra. Att djur kan tänka och känna borde i dag stå bortom allt tvivel. När Alliansen kom till makten efter valet 2006 visade de tydligt att de nedprioriterar djurskyddsfrågor genom att bland annat lägga ner Djurskyddsmyndigheten. En sådan enkel sak som att i lagtext förbjuda tidelag, sex med djur, har vi inte haft i Sverige sedan 1944. Lyckligtvis har nuvarande jordbruksminister i början av sommaren sagt att det kan vara aktuellt, efter att tidigare hävdad att nuvarande djurskyddslagstiftning skulle utgöra ett fullgott skydd.
Vi lever i tron om att Sverige har en välfungerande djurskyddslagstiftning och Djurrättsalliansen visar det för oss gång på gång.
I en överenskommelse från de rödgröna partierna finns ett antal löften om vi kommer till makten efter valet. Vi kommer att tillsätta en djuretisk ombudsman som bland annat ska utvärdera djurskyddet. Vi ska fördubbla djurskyddskontrollerna och se till att allt körr urspungsmärks, inte bara nötkött som i dag.
Det finns mycket att göra för att alla djur, precis som alla människor, ska leva ett gott liv. Med en rödgrön regering efter valet blir det möjligt!

Elin Lundgren
Riksdagskandidat
Socialdemokraterna, Gävleborg

Mer läsning

Annons