Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En epok går i graven

På 80-talet hade Posten 16 kontor i Gävle. På lördag försvinner det sista när Kassaservice slår igen för gott.
– Alla gamla postmästare skulle vända sig i sina gravar om de visste det här, säger kunden Gerd som nu får gå till något annat ställe för att betala räkningar och hämta ut pengar.

Att Postens dotterbolag Svensk Kassaservice skulle försvinna bestämde riksdagen redan sommaren 2007. Anledningen är ett vikande kundunderlag eftersom allt fler skaffat nätbank och brevgiro. I somras började nedläggningarna av de knappt 500 kontoren när Kassaservice 1 juli överlät 75 av sina kontor till Nordea.

Ett av dem var på Fjällbacken i Gävle. Sedan dess har stängningarna skett succesivt och för närvarande finns bara 20 kontor kvar i hela landet. 10 av dem, däribland det i Sandviken, stänger på fredag och resterande, inklusive Gävlekontoret, slår på lördag igen dörrarna för gott.
– Det känns vemodigt. Det är overkligt, men samtidigt logiskt att det blir så här eftersom kunderna har hittat andra vägar, säger Lennart Östman, regionchef för Svensk Kassaservice.Den overkliga känslan kommer ur vetskapen om hur många kontor Posten en gång hade. Bara i Gävle fanns det 16 postkontor. Nu finns det bara kvar några paketutlämningsställen i ett antal butiker. Lennart Östman tycker att det blir en historisk dag på lördag.
– Posten har varit den stora mötesplatsen på framför allt mindre ställen. Dit gick man för att betala räkningar, man stod i kö och pratade, men den tiden är förbi. Jag har svårt att tänka mig att det kommer någon ny så publik mötesplats som Posten har varit, säger han.


Gävlekontoret kan för sista gången bli en sådan mötesplats på lördag. Då bjuds alla som kommer dit på fika. När Arbetarbladet tittade förbi under 20 minuter i går kväll uträttade ett tiotal kunder ärenden.En av dem var Gerd, som inte ville tala om sitt efternamn men har varit postanställd i 50 år. Nu hämtar hon ut pensionspengar och betalar räkningar och tycker att det både är vansinnigt och sorgligt att Kassaservice försvinner.
– Nu får jag gå till Nordea i stället, men där har jag hört att det redan är mycket folk. Det blir krångligt, säger hon.


Sammanlagt i Gävle och Sandviken har Svensk Kassaservice ett tiotal anställda. Alla har kvar sin anställning året ut och får därefter, eftersom samtliga är över 58 år, ta del av företagets erbjudande om avtalspension.
– Det känns ganska bra att ingen går ut i arbetslöshet, säger Lennart Östman.