Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fest för demokratin

/
  • Dans hela kvällen. Flera artister uppträdde. Här dansas en kurdisk ringdans.
  • Festfixare och valinformatörer. Alan Hunar och Chalak Hamad är två av arrangörerna. Festen var enligt dem också ett sätt att få fler att rösta. ”Kanske kan några av de som var här gå och rösta till minnet av festen”, säger Chalak Hamad.

Sammanslutningen Kurdvänner har haft en flera veckor lång kampanj för att få invandrare att rösta.

Under fredagskvällen avslutades initiativet med en fest på Maxim. Det blev dans men också information från politiker.

– För oss kurder är demokratin en stor fest, säger Chalak Hamad, en av kurdvännerna.

Annons

Chalak Hamad har tillsammans med två vänner arbetat ideellt med att öka röstdeltagandet bland invandrare inför valet på söndag.

– Det har varit dörrknackning hos kurder, araber och somalier. Men vi har också varit till valstugorna och bjudit in politikerna till den här festen, säger Chalak Hamad.

När de har pratat med invandrare visade sig en stor osäkerhet.

– Många visste inte hur de skulle rösta, till exempel kanske de inte skiljer på val till kommunen eller riksdagen. Andra kommer från diktaturer och tror inte att deras röst spelar någon roll, säger Chalak Hamad.

Vad kan få fler invandrare att rösta?

– Svenska politiker skulle kunna informera mer. Valinformation skulle också kunna tryckas på fler språk, säger Chalak Hamad.

Firar möjligheten att rösta

Till festligheterna under fredagskvällen hoppades arrangörerna att det skulle komma 200 personer. Kurdvännerna firar möjligheten att delta i ett demokratiskt val.

– Vi vill få fler att rösta, säger Chalak Hamad.

Det bjöds på folkmusik, dans och tal på både kurdiska och svenska. Dessutom presenterade sig politiker från Folkpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

En av dem som besökte Maxim var Bahman Karadaghi, som var där tillsammans med sin fru Bahar Karadaghi och deras fyra barn.

– Vi bor i en ganska liten stad och är här mest för att träffa andra. Efter jobbet är det skönt med fest och musik.

Bahman Karadaghi har varit svensk medborgare i två år och på söndag får han för första gången rösta i ett demokratiskt val.

– I Bagdad röstade jag för att jag måste, här gör jag det för att jag vill.

Mer läsning

Annons