Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En första glimt av Folkteaterns kommande föreställning

/
  • Dramatikern Erik Uddenberg svarar på frågor inför premiären på föreställningen

Annons

Gävleborgarna har en kärlek till sin trakt. Få säger usch. Ingen säger att de vill flytta.

Det konstaterar dramatikern Erik Uddenberg som just nu håller på att skriva klart en teaterföreställning för Folkteatern Gävleborg. Om människor i Gävleborg. Vilka de är, hur de lever, vad de tänker om framtiden.

Hans text bygger på ett forskningsmaterial där 50 gävleborgare blivit utfrågade. ”Mest förvånad är jag över att människorna är så genomgående stolta. Man står upp för sin bygd”, säger Erik Uddenberg efter att läst materialet.

Han berättar om sitt manusarbete i ett färskt podcastsamtal – det första avsnittet av en ny podcastserie som Folkteatern själv producerar inför föreställningen. Den heter ”Framtiden i mig” och har premiär lördag 2 april i Söderhamn för att sedan ges på turné i länet.

”Framtiden i mig” är Erik Uddenbergs första verk i rollen som ny konstnärlig ledare i Folkteaterns nya kollektiva konstnärliga ledning.

Folkteaterns pod kan man lyssna på via teaterns hemsida. Nya avsnitt ska presenteras varje månad. Man säger sig vilja ge publiken inblick i processerna och möjlighet att fördjupa sig i frågeställningarna. I ”Framtiden i mig” ställs frågor om glesbygd kontra storstad.

De gävleborgare som forskarna träffade skrattar mycket även när de talar om allvarliga saker, har Erik Uddenberg noterat:

"Ingen blir baktalad eller nergjord i det här materialet".

”Alla är eniga om att livet är bra, men det finns en utflyttningsproblematik”.

Han beskriver ”Framtiden i mig” som ett slags målning, en mosaik av mänskliga gestalter och röster.

Genom podsamtalet får man en mer konkret uppfattning om vad som väntar på Folkteaterns scen i vår.

*

LÄS MER: Folkteaterns vårsäsong.

HÖR HÄR: Folkteaterns pod.

Annons