Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En generation av spelnostalgiker

Det vimlar av comebacker i spelvärlden just nu.

Annons


Och det är ingen slump att spel som "Bionic Commando" och "Rygar" dyker upp igen.

De som njöt av klassikerna på 1980-talet är nämligen både storkonsumenter och spelutvecklare i dag.

"Punch Out", "Bionic Commando" och "Rygar" är bara ett några exempel på klassiska spelserier som gör comeback i år. Är det ännu en 80-talstrend på gång undrar du kanske?

Svaret är nog snarare att vi som var med "in the good old days" är obotliga nostalgiker.

För 70-talisterna som växte upp med de här serierna är i dag köpstarka storkonsumenter. Dessutom spelar vi med våra barn och hur frestande är det inte att låta dem få en glimt av vad pappa och mamma slösade tid på när de var unga?

Självklart är också yngre "gamers" sugna på att se de där mytomspunna relikerna från förr. Och i sanningens namn är de kanske mer imponerande i högupplöst form.

Men oldies-spelens revival beror inte bara på konsumenterna. Nej, den här generationen sitter ju också och gör dagens spel. Självklart lockar det att göra nya storverk med gamla odödliga hjältar.

Det finns säkert en liten kille eller tjej i varje spelutvecklare som jublar över att få jobba med sin barndoms favoritserier.

Och visst finns det gott om färgstarka karaktärer att ösa ur i spelhistoriens persongalleri. Senast fick Matt Hazard dyka upp i en självironisk flirt i Eat Lead. Vi väntar bara på att grabben i Paperboy ska snöra på sig packväskan och börja leverera tidningar igen, med risk för liv och lem.

Men hur nostalgisk jag än kan bli när jag läser om att en gammal favorit dyker upp igen så är det något trist över att det dyker upp så få nya karaktärer. 80-talets spelhjältar var ju ofta lika fyrkantiga som pixlarna de var uppbyggda av.

Ändå faller jag själv tillbaka i den där nostalgifälllan igen och igen, trots att jag sällan får samma stora upplevelser som i barndomen.

Och dessutom var det ett ganska talande exempel för min generations nostalgitörst då min lille son tjatade sig till att få testa Nintendo Wii för första gången. Att spelet i fråga fick bli "Super Mario World" var väl ingen högoddsare.

Mer läsning

Annons