Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En gnistrande fighting-pärla

/

Soul Calibur-serien är en av giganterna inom asiatiska kampsportsspel.

Annons

Men där genrekollegorna Tekken, Virtua Fighter och Street Fighet handlar om knytnävar och rundsparkar handlar Soul Calibur, som namnet antyder, om vapen – tunga vapen.

I vanlig ordning bygger storyn om kampen mellan de två svärden Soul Calibur (den goda klingan) och Soul Edge (demonen Nightmares vapen).

Den här gången utspelar sig kampen mellan gott och ont på europeisk mark under 1600-talet, men här ryms ändå såväl nunchakuviftande kung fu-fighters som tungt klädda riddare.

Den här gången har Namco fokuserat en hel del på att binda ihop storyläget kring en historia där en bror försöker rädda sin syster, som kidnappats av ondskans hejdukar.

Intitiativet är lovvärt, men tyvärr berättas handlingen mestadels genom teckningar och stillbilder, vilket känns lite trist.

Nu är det knappast någon som köper ett Soul Calibur-spel på grund av storyn. Nä, fansen väntar istället på blixtrande kampsportsmatcher och på den punkten lär spelet knappast göra någon besviken.

Jämfört med förra spelet i serien så har Namco, precis som man sagt på förhand, skruvat upp tempot flera snäpp.

Möjligheten att snabbt röra sig i sidled gör att man dansar som en fjäril och sticker som ett bi.

Det höga tempot känns som en skön återgång till spelets rötter och ”Soul Calibur V” är lätt att komma in i, men svårt att bemästra – precis som det ska vara.

Och Namco har snickrat ihop ett av de vackraste spelen för virtuella slagskämpar som jag sett.

Jämfört med föregångaren, som kändes mer tungfotad, så är Soul Calibur V ett svettigt nöje att ta sig an. Det gäller att sitta på helspänn och läsa sin motståndares blixtsnabba utfall för att ha en chans. Och personligen har jag alltid varit svag för seriens karikatyr-figurer, från den bisarre Voldo till den dominatrix-inspirerade Ivy.

Här finns både lättillgänglighet och djup, i en alldeles underbar fusion. Jag kan inte annat än att rekommendera den här gnistrande fighting-pärlan.

Mer läsning

Annons