Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En halv miljard på nya idrottsanläggningar

Gävle är en idrotts och kulturstad som genom åren har skapat möjligheter för många, unga som gamla, gävlebor att utöva och konsumera idrott och kultur i olika former och i olika sammanhang.När det gäller idrotten är nyckeln till detta att vi har varit duktiga på och prioriterat breddidrott samtidigt som vi arbetat med att skapa miljöer för spontanidrott. Det här är något som vi i kultur- och fritidsnämnden ständigt arbetar med, avvägningen mellan idrottsföreningarnas krav på ändamålsenliga lokaler, möjligheterna till spontanidrott och vilka idrotter som har det största behovet.

Det är ofrånkomligt att vissa idrotter och andra intressen ställs mot varandra och där måste vi politiker ta ett ansvar och prioritera rätt så att vi även i framtiden kommer att ha förutsättningar för elit och breddidrott i Gävle.

Under många år har till exempel friidrotten haft önskemål om en träningshall för att slippa resa till Falun eller Bollnäs för att kunna träna. Nu bygger vi en multisporthall på Sätraåsen. Andra idrotter som exempelvis har önskemål om bättre träningsmöjligheter är skridskon, innebandyn och fotbollen.

Patrik Florén, simtränare från Harnäs-Skutskärs simsällskap, vill att simningen ska få bättre möjligheter och det har jag all förståelse och respekt för. Jag kan säga att vi idag lägger 19 miljoner årligen på driften av badanläggningarna. Jag och ordförande i Gavlefastigheter, Ann Lidman, har uppdragit till våra chefer att titta på våra badanläggningar Fjärranhöjder, Valbo, Lillhagen och Hemlingby om hur de framöver kan användas på bästa sätt och vill därför be att få återkomma efter att vi har fått utredningen från våra förvaltningar.
Men precis som jag sa i artikeln (AB den 7 oktober) har vi idag redan investeringar på en halv miljard på nya idrottsanläggningar, det handlar bland annat en ny, ponnyanläggning, ny friidrottsarena, fotbollsarena och en ny multisportarena m.m.. Det här är stora investeringar och det är vad kommunen mäktar med just nu.

Jag måste vara ärlig och säga: Att som det ser ut just nu har jag svårt att se att vi inom överskådlig framtid kommer att investera i en ny simanläggning i Gävle och att om man vill elitsatsa på en viss idrott, kanske man ibland måste åka till en annan ort för att träna.

Lars-Göran Ståhl, Ordförande i Kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel