Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En handfast och jordnära analytiker

Leif Sundberg, Uppsala, som hastigt avlidit 63 år gammal.

Leif Sundberg, Uppsala, kom ursprungligen från Snatra utanför Karlholm, och blev hembygden trogen genom alla år, även om den permanenta bostadsorten var Uppsala. Det var dock i Snatra som han hade sitt smultronställe och fritidsboende. Där var han starkt engagerad i bygdens angelägenheter, inte minst genom ett stort engagemang i både ortens jaktlag och vägförening.

Närheten till naturen, med jakt, fiske och svampplockning, var betydelsefull. Också god mat, som han gärna lagade själv, var viktiga inslag i det sociala livet kring Leif.

Om Leif som privatperson stod för det handfasta och jordnära, så var han lika mycket en lysande analytiker och teoretiker i yrkeslivet. Redan under tidigt sjuttiotal började han som företagsekonom på SCB. De första åren var han chef på sektionen för Finansstatistik för företag, för att de sista åren på SCB arbeta med nationalräkenskaper. Främst blev han dock känd som landets kanske främsta expert på ekonomiska nyckeltal, framför allt som en av branschnyckeltalens skapare.

Hans bok ”Nyckeltalshandboken” har hittills kommit ut i dubbla upplagor, och har flitigt används som kurslitteratur vid universitet och högskolor runt om i landet.

1998 rekryterades Leif till MM Partner som företagsanalytiker. Han fick här en viktig position i sin expertroll, och hade också stor betydelse för företagets produktutveckling. Liksom i andra sammanhang var hans engagemang alltid enormt, samtidigt som tiden alltid fanns både för handfast rådgivning och rent mentorskap för kollegorna i både små och stora frågor.

Leif var en stor tillgång som föreningsmänniska, och en lysande analytiker. Hans förmåga att kombinera den teoretiska analysen med ett pragmatiskt utfall var unik.

Trots detta är det ändå minnet av den varma och godhjärtade människan Leif Sundberg som dröjer sig kvar. Detta blev än mer tydligt när han hastigt rycktes bort i plötslig sjukdom. Det var inte främst kollegan Leif vi saknade och sörjde, det är än mer vännen och medmänniskan Leif som fattas oss. Vi är tacksamma att vi fick vara arbetskamrater och vänner med Leif.

Våra tankar går till Leifs hustru, hans döttrar med familjer, och hans bror.