Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hejare på härskarteknik

Annons

Alf Norberg befinner sig i ett politiskt vakuum och väjer inte för att ta till rena lögner om Miljöpartiet, samt förlöjliga och osynliggöra mig som majoritetspolitiker (AB 14/7). Så förutom att sätta sin egen trovärdighet på spel visar han sig vara en hejare på att använda de så kallade härskarteknikerna.

Låt oss börja med undanhållande av information. Alf Norberg använder den härskartekniken genom att förtiga det viktigaste politiska beslutet för landstingets nuvarande miljöarbete, nämligen Miljöprogram för 2009-2012. Jag som landstingsråd ansvarade för att ta fram en ny, reviderad version med tydliga, tuffa mål för koldioxid, kemikalier osv. Det var en stor politisk framgång för Miljöpartiet när det antogs av ett enigt landstingsfullmäktige 2008. Miljöprogrammet används aktivt och förra året tillkom ett nytt mål om smittförande/kliniskt avfall. Det har även legat till grund för landstingets avtal med länsstyrelsen om de regionala miljömålen, där landstinget var bland de första att teckna ett sådant avtal.

För att osynliggöra mig ger han bilden av att det enda jag gör är att lägga särskilda yttranden. Detta trots att det skett ett fåtal gånger och i de flesta fall för att förtydliga ett ställningstagande, till exempel om regionfrågan, nya arvoden och upphandling.

För att förlöjliga mig kallar han mig tråcklande, larvig, ologisk mm. Själv har Alf Norberg inga problem med att vara ologisk. Han skriver till exempel att vi har duktiga miljötjänstemän, vilket är sant. Ändå anser han att det är bra att fullmäktige tar detaljerade, icke beredda beslut om när och hur ny teknik ska införas. Frågor som tjänstemännen klarar mycket bättre, i rätt tid och därmed till en lägre kostnad, om de får det förtroendet.

Mest uppseendeväckande är ändå att en vänsterpartist som Alf Norberg, med jämställdhet som hjärtefråga, ens kan komma på tanken att använda härskartekniker mot en annan politiker. Så fundera på frågan: Hade han uttryckt sig på samma sätt om jag varit man?

Maria Aspers
Landstingsråd (MP)

Mer läsning

Annons