Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hemlös 60-årig man från Gävle

Mysteriet med den okände mannen är löst.


I drygt två år har hans identitet varit okänd, efter det att hans kropp hittades vid T-udden.


Nu visar det sig att mannen var en 60-årig känd missbrukare bosatt i Gävle.

Gåtan har nu fått sin lösning. Men med svaret kommer många nya frågor. Varför har det varit så svårt att identifiera mannen, trots att han var bosatt i Gävle och känd av polisen?

Fallet uppmärksammades nyligen igen i media, när bland annat hans kläder visades, och efter det kom det i fredags in ett tips på en tänkbar identitet.

60-åringen hade blivit misshandlad, och hade därför en titanplatta inopererad. Tipsaren kände till misshandeln, och indirekt var det alltså titanplattan som gav gåtan sin lösning.

Mannen levde inte under ordnade förhållanden, var känd som missbrukare och var i perioder hemlös.

Han var bland annat dömd för misshandel och stöld. Han kunde identifieras via ett tandkort i Ockelbo, där han en tid bodde.

Polisen har varit i kontakt med mannens anhöriga.

– Han satt i fängelse och var borta långa perioder, så det fanns inte någon naturlig kontakt som fick dem att anmäla, säger Kalju Poltrago som har utrett ärendet.

Kalju Poltrago har lagt ned ett omfattande arbete på att identifiera mannen, bland annat sökt hans identitet i USA. Teorierna har bland annat varit att mannen kunde ha flutit i land från havet. Men det var alltså en Gävlebo som har varit så svår att identifiera.

– Flera omständigheter har påverkat att han har varit svår att identifiera, bland annat just att anhöriga inte anmälde honom som saknad. Att han hade en titanplatta var inte till så mycket hjälp som man kan tro. Jag har varit i kontakt med fem personer i Gävle som alla hade sådana, och jag trodde inte mycket på det här tipset när jag först fick det.

Kalju Poltrago visste själv direkt vem mannen var när han fick se namnet.

Hans ålder har tidigare uppskattats till 30–40 år. Den bedömningen gjordes baserat på att tänderna var i gott skick.

De anhöriga beskriver mannen som väldigt ”fräsch” under de perioder då han var fri från missbruk. Han var känd för att bära kostym.

– Absolut inte, vi har jobbat förutsättningslöst och inte fokuserat på en viss ålder, säger Anders Samuelsson vid Gävle- polisen.

Arbetarbladet skrev i början av december om att mannen skulle begravas oidentifierad, efter två år av polisarbete.

– Tidigare var han medellös och det allmänna fick bekosta begravningen, men nu får vi undersöka om han har några tillgångar, säger Wolther Planck, enhetschef på socialtjänsten.

60-åringen ska ha en orörd pension som har kommit in under de senaste två åren.

Kalju Poltrago känner efter två års arbete lättnad över att kunna arkivera fallet.

– Jag har hela tiden haft en förhoppning om att finna svaret, men det var i elfte timmen. Grävskoporna stod i princip redo.

Mannen hittades i november 2006 av en paddlare vid T-udden, nära reningsverket. Dödsorsaken var drunkning och man fann alkohol i blodet. Det finns inte någon brottsmisstanke bakom dödsfallet och att han nu har identifierats ger inte svar på frågan hur han dog.