Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En historisk dag

/

Stunden kommer att vara mäktig och historisk. 143 år efter slaveriets avskaffande lägger Barack Hussein Obama på tisdag handen på Abraham Lincolns bibel och svär presidenteden.

Annons

Samtidigt får han världens kanske svåraste jobb – kryddat med ekonomisk kris, två krig, klimathot och nu den blodiga konflikten i Gaza.

Men mannen som snart är USA:s 44:e president ger ett optimistiskt intryck.
– Jag har sådant förtroende för det amerikanska folket. Mitt jobb, både i installationstalet och de närmaste månaderna, är helt enkelt att förklara så ärligt och sanningsenligt som möjligt vilka omständigheterna är och vilka de bästa idéerna för att möta dessa utmaningar är, sade Obama till tv-kanalen CNBC nyligen.Men Obama, som tagit USA med storm med sitt budskap om hopp och förändring, säger sig samtidigt vara ödmjuk inför den svåra situationen. Amerikanska medier jämför hans installation med Franklin D Roosevelts 1933 – under den stora depressionen – och lanseringen av dennes reformprogram New Deal (Den nya given).
Obamas situation är dock mer komplex, och hans första 100 dagar kommer att ses som ett test.


Obama har föreslagit ett krispaket på
825 miljarder dollar – 275 miljarder dollar i tillfälliga skattesänkningar och 550 miljarder dollar i investeringar i bland annat infrastruktur – för att få fart på USA:s ekonomi, minska arbetslösheten och se till att folk kan bo kvar i sina hem. Obamaregeringen kommer också att sätta fart på de
350 miljarder dollar som utgör andra hälften av höstens finansiella krispaket.

Som de flesta amerikanska presidenter får Obama konflikten mellan israeler och palestinier i knät. Han har kritiserats för tystnad under kriget men hänvisat till att USA bara har en president i taget – och sagt att hans lag står redo att hantera krisen från dag ett.
USA:s tillträdande president vill ta hem soldaterna från Irak inom 16 månader. Samtidigt lovar han ett förnyat fokus på Afghanistan där USA-ledda styrkor störtade talibanregimen 2001 men där talibanerna och terrornätverket al-Qaida nu åter vinner mark.


USA ska ta ledningen för att bekämpa klimatförändringarna, skapa nya ”gröna” jobb och få slut på beroendet av utländsk olja, enligt Obama som utnämnt Nobelpristagaren och klimatexperten Stephen Chu till energiminister. Nya lagar, bland annat om handel med utsläppsrättigheter, är att vänta.

Relationerna mellan USA och Ryssland har varit minst sagt kyliga sedan Georgienkriget i augusti. Irans eventuella utveckling av kärnvapen och gruffet mellan kärnvapenmakterna Indien och Pakistan är andra viktiga frågor.

Obama har stora planer på en överkomlig sjukvårdsförsäkring för alla och kommer sannolikt under sina första tre månader i Ovala kontoret att ge order om att stänga Guantanamolägret.Utmaningarna till trots blir tisdagen en hoppets och historiens dag i USA där Obamafeber nu råder. Den hugade kan köpa tröjor, mössor, filtar, smycken eller väskor med USA:s 44:e president. Minst en miljon besökare väntas till Washington och parken The Mall, framför kongressens säte Capitolium, där storbildsskärmar ska placeras ut.

Från sin plats på Capitoliums trappor kommer Barack Obama att se ett hav av människor och sannolikt känna historiens vingslag. Han svär på en bibel som var Abraham Lincolns – en annan Illinoispolitiker och den president som frigjorde söderns slavar. Samtidigt står han inte långt från den plats där medborgarrättskämpen Martin Luther King höll sitt berömda ”Jag har en dröm”-tal.
– Det tar andan ur en att tänka på det. Två århundraden av kamp för våra medborgerliga rättigheter kulminerar i denna avgörande stund, sade senator Edward Kennedy nyligen om installationen.


Mer läsning

Annons