Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En historisk omröstning

Vänstern lade ner sina röster och den socialdemokratiska budgeten 2004 valdes bort. Historia skrevs.
Björn Frankson skriver om en helt oväntad omröstning. Del 3.

Annons

Inför behandlingen av 2004 års budget i november 2003 sonderade Mats Ågren läget hos oss moderater.

Jag sade att vi går fram med en egen budget och kommer att självklart stödja den vid behandlingen i kommunfullmäktige. Vänstern gick fram med en egen budget medan fp, kd, c och mp bildade en allians, den så kallade fyrklövern, och lämnade en gemensam budget.

Vid röstningen i fullmäktige slogs moderaternas och vänsterns budgetar ut så att den slutliga voteringen kom att stå mellan s och fyrklöverns budgetar.

Vi moderater var inte så förtjusta i alla delar av fyrklöverns budget men beslöt oss för att stödja den i stället för att lägga ned våra röster.

Vi trodde inte vårt beslut skulle ha någon betydelse då s förfogade över 28 röster och historiskt har vänstern aldrig fällt en socialdemokratisk regering så deras 7 röster skulle räcka till en majoritet mot de 30 röster fyrklövern och m hade tillsammans. Överraskningen blev stor när vänstern lade ned sina röster och en socialdemokratisk budget fälldes för första gången i Gävles historia.

Vad som hände tiden närmast därefter får väl Mats Ågren skriva om efter det att han nu lämnat politiken. Vad vi vet är att inför val av bolagsstyrelser under mars-april 2004 förhandlades det mellan s och v.

Det var stor osäkerhet om vad som skulle hända, då man hade lite olika uppfattningar inom vänstern om vad man skulle kräva. Några dagar före fullmäktigemötet i mars nämnde dåvarande oppositionsrådet för vänsterpartiet Ulla Andersson för mig att en överenskommelse var nära mellan s och v. Sedan gick det fort, så fort att vänstern inte ens han informera miljöpartiet som man ju hade valsamverkan med.

Vänstern fick alla viceordförandeplatser i bolagen utom i ett fall där man inte hade någon styrelseplats. Den posten tog s själva.

Förhandlingarna mellan v och s fortsatte inför budget 2005. Miljöpartiet inbjöds (på order från Stockholm?) till dessa förhandlingar. En gemensam s+v+mp-budget togs fram.

Vänstern fick ett kommunalråd och Gävle ett antal 2:e viceordföranden i nämnderna. Gävles politiker fick ett lönelyft för 2005 som vida översteg det kommunens anställda fick.

Kennet Lutti skriver med anledning av dessa händelser i en ledare ”Vad som hänt i Gävle är att en politisk majoritet, vunnen i demokratiska val, tar gemensamt ansvar”. Men har de tre verkligen en gemensam politik? Miljöpartiets politik här i Gävle har alltid svävar fritt mellan höger och vänster och landat där det ser grönast ut. Vänstern opponerar mot det mesta Socialdemokraterna vill.

Vad vi moderater kan ta på oss ansvaret för är att Vänstern fått ett kommunalråd. Hade vi lagt ner våra röster vid voteringen om budgeten 2003 hade Ulla Andersson aldrig blivit kommunalråd igen.

Björn Frankson

Mer läsning

Annons