Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En historisk vandring med ett digitalt upptäcktsverktyg

Modernitet möter historia i Gävles första stadsvandringsapp. Ett digitalt upptäcktsverktyg som kommer att få efterföljare. I höst är det barnens tur.

Stadsbranden, spöket på teatern och spårvagnar som rullar. Det är några exempel på vad användaren kommer att möta i appen som ger fördjupade kunskaper om Gävles historia. Centrum är start och mål för vandringen som går i en vid cirkel via Gamla Gefle, delar av Villstaden, Boulognern och Stadsträdgården.

Vid sjutton målpunkter finns information tillgänglig i den medhavda smarta telefonen eller läsplattan. Texter, bilder, animationer och filmer.

Materialet bygger på de historiska texter som författaren och journalisten Ulf Ivar Nilsson tagit fram genom sina djupdykningar i olika arkiv. Konsultföretaget Harriet i Gävle som är specialister på digitala lärupplevelser står för produktionen och speakerrösten tillhör beteendevetaren och skådespelaren Camilla Jern.

Syftet är ett informativt verktyg i händerna på besökare och turister, men centrumutvecklaren Daniel Swärd tror också att appen kan bli en tillgång för Gävleborna, att lära sig mer om och kunna känna stolthet över sin stad. Allt ligger också i linje med Gävles ambition att vara huvudstad för GIS, geografiska informationssystem.

– Vi har jobbat aktivt med appen sedan senhösten. Det är en unik grej, ingen annan stad har något liknande, säger Daniel Swärd som menar att han fått flera aha-upplevelser under resan.

– När vi frågat besökare vad de tycker om Gävle har vi fått toppnoteringar när det gäller kultur, upplevelser och konst. Forskning visar att städer som har ett högt kulturellt index också är attraktiva ur boendesynpunkt och stimulerar företagande. Precis det som centrumsamverkan vill stå för.

I höst lanseras en stadsvandringsapp för barn mellan fyra och sju år som säkert behöver en förälders hjälpande hand. Uppdraget är att hitta Gävlebockens små bockar som kommit vilse. Genom att klara olika utmaningar, som att gå balansgång på Stortorgets blixtlås eller leka arga leken med statyn Vallpojken, kommer man fram till gåtans lösning.

Centrumsamverkan har avsatt 600 000 kronor till projekten. Med höjd ambitionsnivå behövs nu ytterligare ekonomiska muskler. Frågan är ställd både till företag och privatpersoner. Crowdfunding och den kickstarterkampanj som dragit i gång på appens facebooksida ska förhoppningsvis ro allt i hamn.

Längre fram öppnas möjligheter för nya stadsvandringsappar. Spökvandring, statyvandring och fasad och fastighetsvandring ser Daniel Swärd som tre tänkbara.

– När vi väl har en färdig plattform är det bara att fylla på, säger han.

Apparna kommer att vara gratis och släpps både till iphone och android. Men för att få tillgång till all information måste man vara fysiskt närvarande. Det går inte att stadsvandra från soffan.