Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En icke-fråga

Hur uppbringar man engagemang för en icke-fråga? För det är trots allt vad frågan om en könsneutral äktenskapslagstiftning är. En enda stor icke-fråga.

Annons

Visst. Det hela har stötts och blötts, det har debatterats och funderats kring. Men allvarligt talat. I Sverige 2008 är faktiskt könsneutral äktenskapslagstiftning en fråga som för länge sedan borde ha klubbats igenom i vår riksdag. Och det obemärkt. Om det inte skulle ha varit för kristdemokraterna, naturligtvis.

Kristdemokraterna skiljer sig från övriga riksdagspartier. Och även från den svenska befolkningen. I riksdagen finns i dag en stark majoritet för en könsneutral äktenskapslagstiftning och när Sifo på uppdrag av Svenska Dagbladet tidigare i år ställde frågan till svenska folket svarade 71 procent att de anser att homosexuella skall ha rätt att gifta sig. Svensken och riksdagen är för. Kristdemokraterna emot.

Men nu har de övriga allianspartierna lyckligtvis tröttnat på kristdemokraternas stockkonservativa trilskande och fruktlösa förhandlingar på området. Därför kommer frågan i stället att skickas vidare till riksdagen för avgörande. Vilket i praktiken innebär att de övriga regeringspartierna kör över kristdemokraterna.

Några egentliga konsekvenser av detta agerande är dock knappast att vänta. Frågan är trots allt så obetydlig att den knappast utgör stoff som skapar en regeringskris, ett koppel av irriterade och knorrande kristdemokrater till trots.

Den könsneutrala äktenskapslagstiftningen är inte en kontroversiell fråga, för andra än krisdemokraterna och andra moralkonservativa element som utvecklingen för länge sedan lämnat bakom sig.

En könsneutral äktenskapslagstiftning utgör ett av de sista stegen på vägen mot verklig jämlikhet och borde vara en självklarhet för ett land som var bland de första i världen att skapa partnerskapslagstiftning.

Sverige har varit ett föregångsland rörande sexuellt likaberättigande och bör så förbli. Därför finns heller inget egentligt skäl för övriga allianspartier att ta någon hänsyn till kristdemokraterna.

Dessutom kan det även krasst konstateras att det för alliansen finns fler politiska poäng att vinna på att köra över kristdemokraterna än på att avstå. Ty kristdemokraternas argument mot en könsneutral äktenskapslagstiftning kan i sann Carl Lidbom-anda inte kallas för något annat än trams.

Annons