Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En jobbskapande arbetslinje

Annons

Valet om några veckor handlar om hur vi får fler i arbete. Nya moderaterna och Alliansen går därför till val på ett brett jobb- och företagspaket. Jag menar att det med ordning och reda i våra statsfinanser går att stärka Sverige ytterligare så att vi står stadigt när det blåser i omvärlden.
Alliansen har sedan vi fick väljarnas förtroende gjort det mer lönsamt att arbeta och driva företag. Vi har sänkt kostnader för att anställa och regelkrånglet har äntligen börjat minska istället för att öka. Sammantaget har detta lagt en grund som gör att svenska företag, snabbare än i andra länder, har en stark återhämtning där jobben snabbt blir fler.
Men det räcker inte utan mer behöver göras för att ta nästa steg i en jobbskapande arbetslinje ska utvecklas. Allt för många är fortfarande arbetslösa och det finns en outnyttjad potential i många företag som kan anställa fler. Låt mig därför särskilt lyfta fram tre reformambitioner för nästa mandatperiod:
1. Halvera tjänstemomsen för restauranger. Restaurangbranschen anställer många personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Genom att halvera tjänstemomsen för restauranger blir det billigare att äta ute och det skapar ett behov av att anställa fler.
2. Behåll både RUT- och ROT-avdragen. Sedan alliansregeringen införde de två avdragen har hela 900 000 personer köpt dessa tjänster och bara det senaste året har detta inneburit att 18 000 personer fått ett jobb istället för bidrag.
3. Stärk Sveriges konkurrenskraft. Vi kommer att tillsätta en bred företagsskatteutredning som sedan länge efterfrågats av Sveriges företagare Utredningen får i uppdrag att utforma en mer rättvis och effektiv företagsbeskattning. Det kommer att gynna och inspirera till fler investeringar, ökad sysselsättning och en bättre tillgång till privat riskkapital.
Utöver dessa tre besked till landets företagare vill vi bygga vidare på strategin för entreprenörskap i skolan, förstärka innovationsinsatserna, underlätta svenska företags export och handel, förstärka rådgivning till företagare samt utveckla Sveriges ambitiösa klimat- och energipolitik. Vidare så kommer regelförenklingsarbetet att förstärkas genom att också ske på lokal och regional nivå.
Vi är också tydliga med att avvisa rödgröna krav på fördubblad arbetsgivaravgift för att anställa unga, införa en kilometerskatt och återinföra en förmögenhetsskatt som driver kapital och företag ut från Sverige.
Alliansens fokus för fler jobb och företag ligger fast. Vi förstärker nya vår politik med nya förslag som är anpassade för att anta framtida utmaningar och tillvarata kommande möjligheter. Så bygger vi Sverige som ett föregångsland för företagare och tar nästa steg i en jobbskapande arbetslinje.

Tomas Tobé
Riksdagsledamot och näringspolitisk talesperson (M)

Mer läsning

Annons