Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En lag med respekt för allas åsikter i äktenskapsfrågan

Det finns ett konstruktivt förslag inom räckhåll när det gäller den svårlösta äktenskapsfrågan. Vi kristdemokrater beklagar att de övriga partierna i regeringen inte var intresserade av att fortsätta förhandlingarna för att hitta en sådan lösning.

Vi anser att nuvarande äktenskapslagstiftning inte är diskriminerande. Den vilar på traditioner och principer som håller än i dag. Men vi menar också att med vilja, fantasi och öppna kreativa sinnen går det att finna en konstruktiv lösning som kan samla både regeringen och breda grupper av svenska folket. Tyvärr har positionerna blivit alltför låsta, det har blivit en ”svart-vit fråga”. Inte minst med tanke på att äktenskapslagstiftningen har djup förankring hos svenska folket och påverkar oss alla finns det anledning att pröva alla sidor av frågan och inte låta sig styras av starka lobbygrupper och rådande tidsanda. Vi ska också komma ihåg att rent juridiskt har hetero- och homosexuella relationer samma skydd redan i dag.

Den debattstämning som har rått i denna fråga är olycklig. Här får vi alla ta på oss ett ansvar. Den bygger på det faktum att det finns många människor som har tydliga uppfattningar, både för och emot en könsneutral äktenskapslagstiftning. Dels har vi dem som utifrån filosofiska, traditionella eller religiösa bevekelsegrunder betonar vikten av att värna det unika i just relationen mellan en man och en kvinna som i dag inryms i begreppet äktenskap. Dels dem som hävdar att det faktum att homosexuella och heterosexuella parrelationer har olika benämningar är en diskriminering.

Vi kristdemokrater har föreslagit att äktenskapsbalken ersätts med en civilrättslig samlevnadsbalk, som gäller lika för hetero- och homosexuella par. Därmed skiljer man på den strikt rättsliga ordning som staten ska reglera, och äktenskapsbegreppet och kyrkornas ceremoni som har starka filosofiska, traditionella och religiösa dimensioner. Rent praktiskt innebär det att alla par som vill gifta sig går till en myndighet och registrerar det juridiska förbundet. Därefter inramar varje par giftermålet på det sätt som de själva önskar. Det kan vara allt från stort kyrkbröllop till att man nöjer sig med själva registreringen. Vi tror att detta skulle lösa den konflikt som finns i dag. Flera morgon- och kvällstidningars ledarsidor, RFSU, samfundsledare och andra har instämt i att detta är ett intressant alternativ som skulle lösa de principiella problemen. Liknande lösningar finns också redan i flera andra länder.

Nu när kristdemokraterna hindrat regeringen från att lägga ett förslag om könsneutral äktenskapslagstiftning så vet vi att frågan dyker upp i riksdagen under januari, bland annat genom de motioner som redan lagts och de som skrivs på just nu. Vi kristdemokrater kommer att lägga fram en motion om en civilrättslig samlevnadsbalk som ett alternativ till förslagen om en könsneutral äktenskapsbalk. Det blir således en fråga för varje enskild riksdagsledamot att ta ställning till. Vi vet att många från olika partier uttryckt stöd för vår hållning. Hur gör de nu när frågan ställs på sin spets?

Väljarna är säkert intresserade av att veta hur de riksdagsledamöter som de valt in i riksdagen kommer att agera. Detta gäller inte minst de moderata riksdagsledamöterna vars parti bytt åsikt efter valet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel