Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En moské med många möjligheter

En snart 30-årig längtan efter en moské i Gävle är nu verklighet. I lokalerna som köptes av Metodistkyrkan finns nu ett muslimskt bönerum. Men snart även kafé, bibliotek och fritidslokal med motionscyklar och pingisbord. – Vi hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så här fint, säger Nizam Hindi, guide för Gävle sunnimuslimer.

En glasruta med en vit lapp på trappan välkomnar oss. ”Rök ej här” står det på svenska och arabiska. Det rödbruna teglet är detsamma, trappan in till före detta Metodistkyrkan är sig lik. Men den tunga ekdörren är ny och på den finns en månskärva, en viktig symbol inom islam. Ovanför ingången finns det en halv kupol och inom två år ska den sju meter höga minareten byggas.

– Det tog lite tid att få bygglov. De måste ändra i detaljplanen för området och grannarna har undrat vad vi ska bygga, säger Nizam Hindi som guidar i Al-rashideen moskén.

– Namnet betyder de rättfärdiga, de som är på rätt väg.

Han är glad över den stora lokalen som har perfekt läge, menar han.

– På omtyckta Söder, bredvid Polhemsskolan och Komvux och med goda bussförbindelser.

Att det tidigare varit kristen verksamhet i lokalerna är inte några problem.

– Det sa både vi och Metodistkyrkan, vi sysslar båda med andlig verksamhet.

Inne i moskén möts vi av flera lappar, textade både på svenska och arabiska.

– Muslimer som talar till exempel turkiska, somaliska och albanska kommer hit. Men de flesta kan arabiska.

En trappa ner är det toaletter och tvagningsrum för herrar. Här finns det plats för nio personer att tvätta sig. På fredagar blir det ibland kö – ungefär 300 muslimer besöker fredagsbönen på Södra Rådmansgatan.

Inne i männens bönerum finns det en digitaltavla som visar när det är dags att be. Tio minuter innan man samlas är det ett utrop, då piper klockan. Under den ljusa årstiden är det många bönestunder i moskén och inte några långa vilopauser. Klockan 23.51 är dagens sista bön och klockan 02.10 är morgonens första.

– Några väntar här och vilar de tre timmarna, berättar Nizam.

Han jobbar som lärare och har försovit sig några gånger till morgonbönestunderna.

Väggarna är vita och kala inne i moskén.

– Det ska inte vara något på väggarna. Det är viktigt att koncentrera sig på bönen.

Längst fram finns ett bord där imamen undervisar eller leder bönen. Snett bakom hans plats är mehrab.

– Den är viktig för dem som är främmande i staden och inte vet i vilken riktning Mekka ligger i moskén.

Gävles sunnimuslimer är det som håller till i Gävle Islamiska center eller Al-rashideen moskén som den heter. Men även muslimer som tillhör andra riktningar är välkomna och besökare guidas runt.

– Vi står inte vid dörren och kontrollerar vilka som kommer in. Det viktiga är att följa imamen och respektera våra regler, säger Nizam Hindi.

Under fötterna värmer den vinröda heltäckningsmattan som täcker cirka 400 kvadratmeter golv.

– Kvinnorna har en ny matta med bättre kvalité i deras bönerum. Vi har köpt mattor och fått som gåva från muslimer i Saudiarbien.

Inne hos kvinnorna finns det en hylla med böcker om islam, koraner och täckande kläder att låna för besökare. Kvinnor och män ber av tradition i skilda rum.

– Om jag skulle ha en kvinna framför mig när jag ber så blir det ganska svårt att koncentrerar mig på bönen. Jag mår illa när jag hör folk som tror att vi förtrycker kvinnor, säger Nizam.

Han poängterar att kvinnorna har lika mycket att säga till om som männen.

– De är lika värda och med i planeringen av de olika delarna i verksamheten.

Lokalen köpte Gävles sunnimuslimer i mars i fjol. De fick bidrag av ministeriet i Qatar för att få till köpet.

Sedan dess har renoveringen och planeringen pågått. I huset finns fyra lägenheter som man hyr ut. Uppe på läktaren färdigställs biblioteket och nere i källaren ska det bli gym. En massa gåvor är i vägen och ska städas bort, kanske blir det en loppis?

– Vi vill inte döda lokalen med kontor. Här ska det bli motionscyklar, pingisbord och gym för medlemmarna.

En kafeteria finns även med i utvecklingen av moskén och i undervisningssalarna doftar det nylagd parkett. Här är det undervisning på helgerna för barn mellan 6 och 13 år. De lär sig om islam, koranen, arabiska, moral och etik.

– Det är frivillig verksamhet. Moskén och skolan är viktigast för oss.