Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mötesplats för formgivare

/
  • eldsjälar. Teresa Fyhr och Emelie Klintecorn står bakom Edge. En shop för lokal konst och design.
  • Unikt. I Edge-shopen hittar du saker som inte finns någon annanstans.
  • – Okej, jag är ingen girly girl och jag äger inga smycken men om du gör det är smycke-
trädet Pluto något för dig, speciellt utformad för att man ska kunna hänga upp både sina långa och korta halsband. Perfekt för dig som vill ha något snyggt i bokhyllan och slippa halsbandstrassel. Varför gömma alla snygga smycken i ett skrin när du kan visa upp dem? 
Smyckeställningen Pluto, 295 kr.
Halsband Lucky, Edblad 349 kr.

Text och foto: Cecilia Bylund
  • – Hör du till skaran människor som inte fungerar så bra utan sin dagliga dos av koffein? Att släpa en termos går väl an om du jobbar på en byggarbetsplats men jag vill då inte släpa ettkilostermosen till skolan. Men frukta inte för termosmuggen finns och den är gjord så att den håller innehållet varmt utan att göra utsidan varm, typ som en termos. Men lite snyggare och enklare att ha med sig. Perfekt att ha med sig på bussen, på tentan eller till frukostmötet på jobbet. 
Termosmugg, Saga Form, 129 kr.
  • – Om du inte riktigt hängde med på geografilektionerna är en jordglob något för dig. Och eftersom världen ständigt förändras kanske det är dags att byta ut jordgloben som du ärvde av din farmor och inse att det inte längre finns något land som heter Sovjetunionen. Perfekt om du vill spöa skiten ur pappa i geografi på TP.
Jordglob, O.D PRoFILE, Authentics, 
Silver, liten 415 kr, stor 860 kr. Mellansvart 580 kr.
  • – Hej, jag heter Cecilia och jag är för trött/lat för att koka ägg på morgonen. Dessutom blir äggen alltid för lösa eller för hårda. Därför älskar jag idén med mikroägget. Med mikroägget kan du snabbt och enkelt få kokta ägg till frukosten. 30, 40 eller 50 sekunder i mikron och vips är det klart! Perfekt för dig som brukar missa bussen för att vattnet aldrig vill koka upp.
MicroEgg, 75 kr.

Fram till april i år har Edge, Gävles konst- och designmarknad, huserat vid Lättings på fängelse­museet med sin lilla shop som några formgivare och konstnärer har delat på. Varje lördag har man då kunnat köpa alla möjliga sorters prylar designade av både etablerade och oetablerade formgivare från Gävletrakten.

Men nu blir Edge granne med Spegeln när shopen flyttar till större ytor i Kulturkiosken.

Annons

Prima besökte Edge när de var mitt uppe i byggandet av den nya shopen i Kulturkiosken. Flytten till den nya och större lokalen påbörjades i slutet av april.
– Det är mycket bättre läge här, säger Teresa Fyhr och Emelie Klintecorn, de två eldsjälarna bakom Edge.
Shopen har de målat rosa, och fler och fler prylar kommer upp på hyllorna som täcker väggarna.
Namnet Edge kommer från ”Cutting edge”, något som bygger på en idé om att få fram konst och design som känns unikt och inspirerande. Vilket är precis det de vill ha i shopen.
– Vi vill inte ha smörknivar och sådana grejer i shopen, om de inte är gjorda med en liten twist då, berättar Emelie.


Utställningar i shopen
Tjejerna inspirerades av den liknande marknaden Street i Stockholm, som nu tyvärr inte finns längre.
– När vi började med Edge undrade vi var alla roliga designers höll hus, det var ett ganska dåligt klimat för den här typen av konst, berättar tjejerna.
– Men efter ett tag kom ”hemmapysslare” på att de kunde visa sina verk och dessutom sälja sina idéer. Nu är det ganska många som vill sälja sina verk i vår shop. Så i den nya shopen ska vi börja med utställningsperioder, på så sätt kan man se om varan funkar och om det är något man ska ha kvar.

På Edge hemsida kan man läsa ”Här ska lördagsshopparen ramla över unika produkter skapade av konstnärer & designers med anknytning till Gävle”.


Söker nyskapare
De ser gärna att lokala nyskapande formgivare och konstnärer hör av sig till dem. På deras myspace-sida (www.myspace.com/edgeingavle) hittar man mer information.
Både Teresa och Emelie säljer sina verk i shopen. Teresas prylar går under namnet Teresagato och där hittar man bland annat smycken och väskor med olika musikaliska ikoner som Debbie Harry från Blondie, Johnny Cash och Elvis.

Emelie gör, under namnet Emelajo, bland annat smycken av lackat godis och tvålar som ser ut som godsaker.

Edge konst- och designmarknad har funnits sedan 2007, men det var inte förrän i augusti i fjol som de flyttade in på Lättings. Innan hade de haft marknader under större evenemang i stan, till exempel i samband med Cityfesten. Då var de fler än de formgivare som nu delar på shopen. I julas hade de även en marknad i Fängelsemuseet med utställningar och alternativt julpyssel, och dagen efter en marknad på Länsmuseet med cirka 20 utställare.


Storslagen nypremiär
I shopen finns allt möjligt – disktrasor med Johnny Cash, örhängen gjorda av godis, kläder, kuddar av vintagetyg, tavlor, pimpade tändsticksaskar och mycket, mycket mer.
I början av juni kommer Edge att ha en storslagen öppningspremiär i sina nya lokaler på Kulturkiosken, Nygatan 24 (gamla antikvariatet). 

Lina Färdig
lina.fardig@skola.gavle.se

Annons