Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En musikalisk upplevelse att bli religiös av

Man skulle nog kunna säga att Requiem i d-moll är Mozarts mest kända verk. Trots att endast två tredjedelar är hans egen komposition, då han dog innan arbetet hann bli klart och därför fick färdigställas av andra. Men det är ett beundrat opus och Sandvikens kyrka är fylld till brädden denna mörka höstkväll. Många har kommit för att njuta detta mytomspunna och mäktiga stycke wienerklassicism.

Men det är inte bara i bänkraderna som det är trångt. På scenen samsas hela fyra olika körer om utrymmet, och man kan inte låta bli att tänka att kanske är för mycket. Det finns då och då risk för en obalans där orkestern ibland dränks av röstmassan – vilket inte bara skapar musikalisk ojämvikt mellan orkester och kör utan även gör att dynamik och nyanser får svårare att nå fram. En annan sak är också att solisterna måste sjunga sina stycken från främre bänken, vilket kanske inte är helt lyckat och endast kan ha att göra med platsbristen.

Men, visst är det på det hela taget en fantastisk konsert. Samtliga fyra professionella solister med sina rötter i Sandiken skänker inget annat än stolthet. Lotta Tonlycke och Mia Jansson Hakola gör ett bra jobb tillsammans i att lotsa hela den överbefolkade scenen genom den katolska mässans liturgi. Det låter mycket fint om både kör och orkester; som visar att hängivenhet, passion, vilja och gott samarbete kan vara fantastiska drivkrafter för det lokala musikutövandet. Ett favoritställe som verkligen lyfter är Confutatis, där stråkarnas sexton- och åttondelar spränger igenom perfekt och konstrasterna mellan de manliga och kvinnliga rösterna blir en dramatisk dialog. En musikupplevelse att bli religiös av, helt enkelt.