Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny "Satansverserna" i USA

Annons

Är "The jewel of Medina" en ny "Satansverserna"? Den amerikanska författaren Sherry Jones roman skapar just nu het debatt i USA efter att förlaget Random House valt att dra in utgivningen av boken, rapporterar brittiska The Guardian.

Debutromanen "The jewel of Medina" skulle ha kommit ut i veckan men Random House ställer in all utgivning och lansering av den, eftersom de befarar att bokens innehåll kommer att framkalla våldsaktioner av militanta muslimska extremister.

Boken handlar om A'isha, en av Muhammeds fjorton fruar, som var endast sex år när hon ingick äktenskap med den muslimske profeten. Debatten väcktes när islamkännaren Denise Spellberg, som hade läst manuskriptet i förväg, kallade boken för "mjukporr" och "en krigsförklaring" som kunde blir mycket mer kontroversiell än Salman Rushdies "Satansverserna".

Nu får dock förlaget kritik för att inte respektera yttrandefriheten. Även Sherry Jones är besviken på Random House och har nu börjat söka sig till andra förlag.

- Jag ville hedra A'isha och alla andra fruar till Muhammed genom att ge dem röster. De var märkvärdiga kvinnor vars betydelse för islam har ignorerats och tystats ned av historikerna, säger Sherry Jones i en kommentar. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons