Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny stadsdel

En jättesatsning är på gång i Gavlehov. Området ska bli en helt ny stadsdel med 1 500 bostäder. I planerna rivs både GTK-hallen och Prolympiaskolan. I stället byggs en ny bollhall och en ny skola. Mer än en miljard kommer det att kosta.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat att Estradenägarna RSS Nordic Development ska riva Estraden och bygga två bostadskvarter med 300 lägenheter mitt emot Gavlerinken. Det sa kommunfullmäktige i Gävle ja till i slutet av april.

På onsdagen presenterade bolaget och kommunen tillsammans ännu större planer för området – med jättemånga fler bostäder.

– I Gävle finns både viljan och resurserna, sa Stig Erlend, företagets affärsutvecklingschef.

Tanken är att den nya stadsdelen Gavlehov med 1 500 bostäder ska knyta ihop Sätra och Stigslund med Gävle centrum.

Bland annat kommer två 16-våningarshus byggas vid hamnleden och bli som en entré till Gavlehov. En hel kvartersstad med trähus i fem-sex våningar ska byggas, främst mindre hyresrätter, och Gavlevallen får två torn där det ska bli bostäder, kontor och handel. 

Nuvarande tennishallen bredvid Gavlerinken kommer att rivas och i stället bli parkeringshus. En ny tennishall ska byggas närmare Stigslund. Även Prolympiaeleverna får flytta på sig till en ny skola, även om det inte blir så många hundra meter, när det ska bli bostäder där skolan står i dag.

RSS Nordic är beredda att satsa en miljard kronor på Gavlehov.

En miljard är en väldigt stor investering , hur ser er finansiering ut?

– Finansieringen är egentligen ganska traditionell. En del bankengagemang, eget kapital och ett antal andra exploatörer som vi tar med i projektet. Vi vill inte bygga allt ensamma, säger Stig Erlend.

Om kommunen säger ja och alla planer går i lås kan första byggetapperna inledas redan i höst. Stig Erlend tror att man om ett år kan stå vid Gävletravet och skåla för de första nya husen.

Även Gävletravet har planer. Travet har ansökt om byggrätter som omfattar 15 000 kvadratmeter som man vill sälja så att det blir bostäder och service intill travbanan.

– På det viset får vi in kapital som vi kommer att återinvestera i vår verksamhet, säger Björn Axelsson, vice ordförande för Gävletravet.

Kommunalrådet Jörgen Edsvik, S, ser positivt på planerna.

– Man bygger sällan en stad på egen hand. Man måste ha bra samarbetsparter, säger Jörgen Edsvik som tror att det kommer att byggas i Gavlehov många år fram i tiden.