Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En öppnar nytt och en växer: Därför satsar de i Sandviken

Artikel 1 av 5
Butiksdöden i Sandviken
Visa alla artiklar

Snart slår en ny butik upp portarna på Hyttgatan och i Trivsamts gamla butik har Hemmakväll byggt om för att få större yta och bättre läge. "Det har varit en negativ trend i Sandviken men vi tror på stan och att det kommer att släppa", säger Ulf Schmitterlöw på Hemmakväll.

På Hyttgatan 20 är skyltfönstren täckta av brun papp. Dörren står lite öppen i junivärmen. Plötsligt kikar en äldre kvinna in.

– Jag måste bara säga välkommen till stan! säger hon innan hon går vidare.

– Det är många som tror att vi är nya i stan, men vi är ursandvikare och kommer aldrig att flytta härifrån, säger Marie Öberg.

Hon har tagit tjänstledigt från lärarjobbet på Bessemerskolan för att satsa på butiken 137 kvadrat, med en blandning av dam- och herrkläder, inredning och nagelsalong, tillsammans med sin dotter Josefine Öberg.

Trots att många butiker slagit igen ser hon optimistiskt på Sandvikens framtid.

– Jag tror verkligen att vi kan få ett fungerande centrum igen. Jag tror att det kan vända, att fler väljer att handla här när det blir ett större utbud, säger Marie Öberg.

Läs mer: Fru Nilsson stänger butiken på Hyttgatan

Deras granne Sofie Eklund driver butiken Loveliness. Det var när de hälsade på henne som idén att öppna butik i Fru Nillssons gamla lokal slog rot. De ska slå upp en dörr mellan butikerna och ska ha utbud som kompletterar varandra. Webbshoppen som ska dra igång i augusti går också i samma stil som Loveliness e-butik.

Läs mer: Ny butik ska locka barnfamiljer till Sandvikens centrum

Men det var inte självklart att de skulle kunna öppna butiken. Lokalen blev de lovade fort. Men att få finansiering var inte lika lätt. Trots att de banker de pratade med verkade positiva fick de inte lån, för att det var för riskfyllt när det gällde en nystartad butik. Efter ett par nej fick de hjälp av Sandvikeninvesterarna som hjälpte dem att hitta en lösning.

– Hur ska man kunna starta något utan lån? Jag tycker att det är tråkigt att det ska vara så svårt, säger Marie Öberg.

Inne i lokalen är det fortfarande tomt, väggarna sprutmålas vita innan de kan börja inreda. Planen är att öppna "inom kort".

Några som redan slagit upp portarna till sin nya lokal är Hemmakväll. De senaste månaderna har de haft hantverkare som jobbat med att bygga om Trivsamts gamla butik. Fortfarande finns en del att göra, och gamla lokalen är inte tömd än.

Läs också: Butiken Trivsamt i Sandviken slår igen - en av flera aktörer som begärt skadestånd från kommunen

– Vi känner Sandviken så pass bra att vi vågar satsa. Det behövs. Så länge det är en negativ trend att folk slår igen och då får man inte igång någon handel, säger Ulf Schmitterlöw.