Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En pendlande ekologs favoritplats

/
  • SAMMANHANG. Ekologen Mikael Ekman i sitt rätta element; stadens natur.
  • SOLBELYST. Men ändå sval att äta med havet som granne.
  • vACKER VY. Öarna Vitgrund och Norrskär är Gråbergets fortsättning ut i havet.
  • näva. Gråbergets rika växtliv kan förklaras med att berget innehåller kalk.
  • ÄLSKAR HÖJDER. Mikael Ekman gillar höjder av alla slag. ”De ger utrymme för tankar”, säger han.LÖVSKOG. Mikael har lärt sig att uppskatta Gästriklands råare natur genom jobbet, men är en lövskogsmänniska i grunden.
  • utsikt. Gråbergets högst punkt är ekologen Mikael Ekmans favoritplats i Gävle.

Högst upp på Gråberget finns en spricka mellan två berggrundblock – en så kallad förkastningsspricka – och kommunekologen Mikael Ekmans favoritplats i Gävle.

– Jag får perspektiv på höga höjder, och blir liksom lite filosofisk. Så är det lite kul att Gävle som är ganska platt har ett berg. Och fascinerande, kanske skapades det av en eller flera rejäla jordbävningar.

Annons

Mikael har pendlat från Uppsala till jobbet på Gävle kommuns bygg- och miljökontor, där han är en av två kommunekologer, i nio år.

Han säger att det är i Gävle han lärt sig att gilla havet, och blivit bekväm i yrket.

– Det är härligt att stiga av tåget i Gävle, höra måsarna, känna luften, som är friskare än Uppsalas, och gå till jobbet.

Gråberget mäter 20 meter över havet, hur mycket som finns under vattenlinjen filosoferar Mikael kring som vi tar oss upp på bergets högsta punkt: ”taket” på försvarsanläggningen, en kvarleva från andra världskriget.

Nedanför ”taket” finns spår efter lägereldar, vilket Mikael tolkar positivt i meningen att människor har tagit sig hit för att grilla och umgås.

– Men det vore bättre om kommunen eller länsstyrelsen satte ut grillplatser, som bättre tar hänsyn till berget och floran, reflekterar han.

Mikael skuggar ögonen, ser ut över Gävlebuktens silver, och berättar att öarna Vitgrund och Norrskär är Gråbergets fortsättning ut i havet.

Vad är det med Gråberget du tycker så mycket om?

– Naturen är lite vild här, och dramatisk, med knotiga tallar och många roliga arter. Ett par växter, blodnäva och fältmalört, lever på sin nordgräns i Sverige här. Jag gillar såna här miljöer, och att veta vad saker heter och hur de förhåller sig till varandra.

– Lite som Fredrik Lindström, som i sina tv-program letat gränser för dialekter, och Sveriges nordligaste korsvirkeshus.

Men Mikael gillar Gråberget också utan sina jobbglasögon.

– Här får jag distans och överblick, men jag behöver inga höga höjder, bara fri sikt, fortsätter han.

Kanske tänkte han på de blott 20 meter Gråberget mäter ovan havet, kanske på de höjder han vandrat på Kreta och Madeira.

Mikael gillar även kartor, som också berättar om samband och sammanhang. För tillfället vurmar han för promenaderna, och att ta kontrollerna, han gör i orienteringsslingan Natur-passet i Uppsala.

Nästa dag går Mikael på semester med hustru Sofia och deras tre barn.

– När jag själv var liten kunde jag sitta och titta i träd, eller stå och glo i Kaknästornet, stadshuset i Stockholm eller Slottsbacken hemma i Uppsala.

Mikael har även vikt några dagar av semestern för sig själv.

– Det gör jag varje sommar. I år blir det nog Norduppland och lite klapperstensfält.

Under vår väg nedför Gråberget, som kantas av älgspillning, skogssmultron, mjölonris, fönsterlav, och mjuka kuddar av ”stjärnig” mossa, påminns Mikael om apollofjärilen, som tros ha avslutat sin tid som art i Gästrikland just här på Gråberget på 1950-talet.

Nästan framme vid parker- ingen säger Mikael att han fattat många viktiga beslut i naturen.

Jobbeslut?

– Det också, men just nu tänkte jag på en promenad i Hågadalen i Uppsala, efteråt tog jag mod till mig och förklarade min kärlek för Sofia.

– Du tror väl inte att hon känn-er sig utlämnad av det jag sa? frågar han.

Nej, hon känner sig nog bara älskad.

FOTNOT: Ordet ekologi kommer från grekiskans; oikos (hus) och logos (lära). Som vetenskap handlar ekologi om att studera relationerna mellan växtlighet och djur, och hur dessa lever och förhåller sig till varandra.

Mer läsning

Annons