Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En person gripen efter rånet

/
  • Rånarna landade med helikoptern på taket och slog in en fönsterruta för att komma in i byggnaden.
  • Nationella insatsstyrkan kallades in för att säkra byggnaden. Samtidigt som det arbetet pågick påträffades helikoptern i Arninge norr om Stockholm, cirka tre mil från värdedepån i Västberga.

(Uppdaterad 15.35) En person har frihetsberövats misstänkt för inblandning i det spektakulära rånet med helikopter mot en värdedepå i Västberga, uppger polisen.

Annons

Mannen är inte delgiven misstanke om brott och uppges inte vara anhållen.

Det grova rånet inträffade i Västberga i södra Stockholm på onsdagsmorgonen. Rånarna använde sig av en vit helikopter som hovrade i luften, flera kraftiga smällar hördes och maskerade gärningsmän firade ner sig på taket, hur många är oklart. Enligt vittnesuppgifter firades föremål sedan upp i helikoptern innan den lämnade platsen och styrde norrut.

En första patrull var på plats ett par minuter efter det att helikoptern hade landat.
- Vi går in tidigt på grund av att det är tungt beväpnade människor. I Stockholm innebär det nationella insatsstyrkan som hade förberett att gå in i fastigheten och det sker i samma ögonblick som helikoptern landar, säger Christian Agdur, chef för Stockholmspolisens operativa avdelning.

Polisen hann dock inte upp på taket i tid. Dess helikoptrar på Värmdö kunde heller inte användas vid rånarjakten eftersom någon placerat en bombattrapp vid hangaren. Extra polishelikoptrar fick kallas in från både Göteborg och Norrland.

21 anställda befann sig i värdecentralen under rånet. Hur många som konfronterades med rånarna är oklart.

Enligt polisen rånet var välorganiserat, välplanerat och "det mesta tyder på att det är tekniskt välutrustat".
- Det sammantaget kan leda till flera hypoteser som vi inte vill gå närmare in på.

G4S skriver i ett uttalande på sin webbsida att angriparna kom undan "med en obekräftad summa pengar".

"Vi gör allt vi kan för att hjälpa polisen med sin undersökning", skriver företaget och utlovar "en stor belöning" för information som leder till att brottet klaras upp.

Rånarnas helikopter hittades senare vid Skavlöten i Arninge norr om Stockholm. Vid kanten av ett fält, mellan några skogsdungar, står den vitfärgade helikoptern, rapporterar TT:s medarbetare på platsen. Helikoptern hade under natten stulits från Roslagens helikopterflyg.

Polisens tekniker har konstaterat att den inte var apterad med sprängmedel. Polisen har säkrat vissa spår kring helikoptern, men vill inte säga exakt vad det rör sig om. Bland annat har hjulspår undersökts.

Polisen håller det för troligt att rånarna haft hjälp på marken.
- De har slängt ut saker på gatan för att hindra bilar att köra till eller från depån vilket rånarna sannolikt måste ha haft hjälp med för att hinna med, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren.

Farah Kiani bor vid Karusellplan med utsikt över värdedepån. Hon vaknade vid 5-tiden på morgonen av att hon hörde ljud från människor i rörelse och skrik. Hon tittade ut genom fönstret och såg då rånarnas helikopter. Nedanför huset fanns poliser och hon såg en svartklädd man som stod på taket.
- Lite senare smällde det till och jag blev rädd, säger Farah till TT.

Mycket talar för att det rör sig om en insiderkupp, säger en polischef i hög befattning till TT. Han vill vara anonym eftersom han är direkt inblandad i eftersökningarna.
- Rånarna måste ha haft tillgång till ritningar och annan detaljerad information om hur de kunde ta sig in och hur de skulle orientera sig inne i värdedepån, säger TT:s källa.

Polisen riktar nu in sig på att ta fram möjliga gärningsmän, av vilka det inte finns "särskilt många" enligt källan. Han vill inte utesluta att gärningsmännen kan ha militär utbildning, "kanske på annan plats än i Sverige".

Polisprofessorn Leif G W Persson säger till TT att det borde ha funnits omkring en miljard kronor på den rånade depån och att det mesta av ett eventuellt rånbyte får betraktas som förlorat.
- Man får nästan aldrig tillbaka en krona, om de inte har tappat en del under flykten, säger han.

Polisen har definierat rånet i Västberga som en så kallad särskild händelse. Det betyder att brottet inte kan lösas i den ordinarie polisorganisationen i det distrikt där brottet begicks utan man tar in poliser från hela länet.

Kammaråklagare Leif Görtz vid internationella åklagarkammaren i Stockholm har utsetts att leda förundersökningen om det grova rånet.

Mer läsning

Annons