Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En pigg 120-åring

Efter att ha gått av stapeln för 120 år sedan är Fyrskeppet Almagrundet sedan i höstas tillbaka i stan.

Mats Wiberg är ordförande i föreningen Almagrundets vänner och Arbetarbladets ciceron ombord.Han har gedigen erfarenhet om sjön och sjöfart från sitt arbete som skeppsmäklare. Almagrundet har ingen egen maskin och blev därför bogserad till Gävle från Västerås där hon legat. Under resan som genomfördes i november förra året, råkade ekipaget ut för storm. Fyrskeppet slet sig från den bogserande båten och var nästan förlorad. Efter strapatsliknande bordningsförsök fick besättningen kontroll på skeppet och kunde slutföra uppdraget.

– Det blev lite skavanker. En del har vi rättat till, men andra är kvar säger Mats Wiberg.

Han berättar att renoveringen av fyrfartyget kostat ägaren Knuth Borg mellan 13 och 14 miljoner kronor.

Numer kan fartyget abonneras för möten eller andra sammankomster ombord. Platsen är inte som förr, ute vid något farligt grund, utan liggandes vid kaj på Gävle Strand.

Fortfarande saknas lite smådetaljer, men verksamheten är i full gång.

Vi står på backen, längst fram på Almagrundets fördäck där skeppsklockan sitter. Klockan användes för ljudsignalering vid dimma eller tjocka.

Mats Wiberg visar mig in i fyrskeppets lanternin. Vi kliver in från fördäcket och klättrar upp i lamphuset.

– Själva lampan var fotogeneldad från början. På 1930-talet elektrifierades hon, berättar Mats.

Det fanns ursprungligen en ångmaskin ombord. Ångkraften användes för att driva en mistlur, för att varna vid dimma. Klockan på fördäcket var reserv för mistluren.

Vi går vidare till skansen där besättningen hade sina kojer.

– Besättningen bestod av sex personer och de hade sina kojer här nere. De låg ute i tre månader och enda ljuskällan de hade var ventilerna och varsin fotogenlampa, säger Mats.

Almagrundet låg sydost om Sandhamn i Stockholms skärgård där även fyrskeppet Svenska Björn tjänstgjorde. 1966 byggdes fyren vid Almagrundet. Vid den tiden låg Fyrskeppet Almagrundet, eller Fyrskepp 2 b som hon också heter, på Malmö redd. 1969 drogs fyrskeppet in.

– Jag säger som Lasse Halvarsson som var fotograf på Arbetarbladet och GD, välkommen ombord, avslutar Mats Wiberg.

Fyrskepp nr 2 B

Almagrundet har legat på olika platser längs ostkusten och i Öresund.

Nr 2B Almagrundet

Byggd 1895-1896 vid Bodins varv i Gävle. Hon är 23,48 meter lång. Deplacement 142 ton. Tjänstgjorde vid Almagrundet 1896 till 1912, Kopparstenarne 1913 till 1916. Hon var reserv 1917 till 1926, Hävringe 1927 till 1951 och slutligen Malmö redd 1952 till 1969. Fyrskeppet låg sedan och förföll i Malmö hamn innan hon köptes av företaget Svecox med Knuth Borg i spetsen. Hon renoverades i Norrköping och bogserades efter det till Västerås.

Anlände till Gävle i november 2015

Källa: Fyrskepp i Sverige, av Björn Werner