Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En resa till Asien ska inspirera till en ny kollektion

Den nordiskt sobra färgskalan är inget för Teresa Fyhr. Hon sprakar av färger och vill inspirera andra att våga komma ut ur garderoberna. ”Du är din egen anslagstavla”, säger hon.

Annons

Färg och form är två begrepp som tar hela hennes vakna tid i anspråk. Hon har en halvtidsanställning hos Myrorna som visual merchandiser, ungefär det samma som dekoratör, och övrig tid arbetar hon som frilansande kreatör; leder workshops, syr, gör utsmyckningar och är ena hälften i konstnärskollektivet Edge. På kvällar jobbar hon extra som värdinna på konserthuset och teatern.

– Det är kul att hela tiden ha olika projekt på gång. Det kan låta splittrat och stressigt, men en svajig tillvaro kanske krävs för att stimulera kreativiteten, säger hon.

Återbruk är alltid närvarande. Hon har en miljömedveten livsstil. Äter vegetariskt, sopsorterar noga, ger gamla kläder ny design och en del av hennes möbler är inne på sin tredje renovering. Att köpa nytt tyg för att sy upp är inte aktuellt.

Second hand och vintage som var subkulturer för tjugo år sedan är nu något som intresserar en bredare kundkrets. Det har blivit coolt – och samtidigt svårare för den som varit med länge att hitta egna pärlor. Men det är bara en del av våra kläder som återanvänds.

– Varje svensk köper 13 kilo kläder varje år, men bara två kilo återvinns och får nya ägare, säger Teresa Fyhr som har argumenten redo om någon skulle rynka på näsan åt second hand:

– På restaurang äter du på en tallrik som många tidigare använt och på hotell sover du i lakan som flera andra legat i. Det är samma sak med second hand. Skillnaden är att du själv har kontrollen över dina kläder.

Färgerna kom till sin rätt när hon läste konst och form, som gymnasieprogrammet då hette, på Vasaskolan. I en mer tillåtande miljö började hon sticka ut färgmässigt och möjligen också som en reaktion på uppväxtens beiga väggar, som hon uttrycker det. Man kan ana att rött är en favoritfärg, men hon har nyss upptäckt orange, säger hon och ser själv lite förvånad ut.

I måndags fick Teresa Fyhr ett av Gävle kommuns kulturstipendier. Pengarna är ämnade till en inspirationsresa till Asien med målet en kommande kollektion av kimonos. Hon gillar det japanska klädesplaggets enkla former och tänker sig använda de med återvunna sjalar och scarves och kanske med influenser från andra klädmoden.

– Det ska vara mångkulturellt, kanske med inslag från svenska folkdräkter, det är kul att bryta regler och skapa något nytt, säger hon.

Mode, design och musik hänger ihop. Hon har varit med och stajlat musikvideos och vill gärna att andra ska bära kläder hon skapat. Det svåra är att ta betalt.

– Jag lever efter devisen att allt jag gör ska vara kul. Då är det svårt att ta ut ett avstånd till det som är arbete och se hur mycket det egentligen är värt i pengar.