Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En rysare i den akademiska världen

Martin Engberg har skrivit en satirisk roman om Göteborgs universitet som ett skräckslott där en ung doktorand förvandlas till hämnare. "En enastående karriär" är ett lysande stilprov.

Annons

Jonas misslyckas med sin avhandling om gotisk skräcklitteratur. För detta beskyller han sin handledare, den adonislockiga unga professorn Stefan Larsson. Geniet. Avgudad, avundad. Mannen som skrivit den legendariska avhandlingen Litteraturen & litteraturen.

Därmed kan anas att cynism är betydande ingrediens i ”En enastående karriär”, och finns förstås även i titeln till författaren Martin Engbergs mörka roman från den akademiska världens inre skräckkabinett. Berättelsen har därtill många av den klassiska rysarens ingredienser – galenskap, bokmagasinen som är de döda skrifternas gravkammare och ett frankensteinskt monster.

”En enastående karriär” följer Jonas förvandling från hängiven student i en löftesrik universitetsvärld till grinande svartalf i biblioteksmagasinen under jord. Han är romanens febriga jag som iakttar lismande figurer, världsavgörande stridigheter om franska filosofer, och svårartade diskussioner i psykoanalysens träskmarker.

Jonas pappa har skrotbilar på bakgården och hans mamma kör buss. Det antyds att Jonas med sin klassbakgrund är ett alibi på insitutionen. Han bländades av glansen när han första gången gick uppför trappan till UB. ”Alla tankar på att bli ambulansförare var borta. Jag skulle bli som de andra. De upphöjda”.

Men i bokens nu har opponenten Docent Skräck krossat Jonas avhandling och Jonas fixering vid förebilden Stefan Larsson tar sig allt mer magnifikt groteska uttryck. Som spioneri, förföljelse, trakasserier. Från att ha varit intellektuell gigant kallas Stefan Larsson en sprätt, fjant, uppblåst ego.

Jonas metamorfos sker i en illasittande syntetkostym som tycks ständigt svettig och obekväm på hans långskrangliga kropp. Hans frustration är logisk. Precis som i klassisk skräckromaner tar den sig fysiskt uttryck.

Misslyckade musiker blir hämnande musikkritiker brukar det heta. Misslyckade akademiker blir enligt samma dystra prognos byråkrater. De förvandlas till tjänstemän som med sina ramar och krav begränsar den fria forskningen.

”En enastående karriär” kan säkert läsas med flinande igenkänning inom akademiska kretsar. Det perspektivet är inte lika självklart för läsare som står utanför. Det vi upplever är besvikelsen hos en person som ges passerkort men inte kodnyckel till etablissemanget. Enda sättet att komma genom glasrutan är att själv bli den som förödmjukar.

Romanen bärs framförallt av en enda specifik känsla – beundran som förbyts i avsky. Besvikelse. Förgyllningen döljer maskätet trä. Jonas är å andra sidan inget entydigt offer. Han har misslyckats med sin avhandling. Han är misslyckad. Han hanterar det. Som i en rysare.

Martin Engbergs har skrivit en egensinnig och förvänd version av bildningroman i bloddrypande dräkt med Jonas eviga påklistrade leende som clownmask. Det är bistert underhållande och väl genomfört. Utan att kännas riktigt angeläget.

Jag har läst några av hans tidigare romaner, ”Stjärnpalatset” (2010) och ”Ta skada” (2013). Båda mer komplexa. Men ”En enastående karriär” är ju ett lysande stilprov.

Fakta: Ny bok av Martin Engberg, "En enastående karriär" (Norstedts)