Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En shoppares skräck

/

Annons

Vi har alla varit där någon gång, i Nians mittgång. Du har säkert också försökt att inte möta försäljarens desperata blick. Den blicken säger allt, den vill man inte möta. De flesta vet att så fort man möter deras blick är det kört. Då kan man höra dom snabba stegen gå emot sig. Och man hinner inte ens blinka innan försäljaren står mitt framför en. Då är det bara att fortsätta att gå eller snarare springa mot rulltrappan – räddningen.

Det var inte så länge sen jag och min vän gick förbi Make-up store. En helt vanlig dag. Inga större planer på att shoppa.
Plötsligt tar en försäljare tag i min kompis arm. Försäljaren sätter ner min kompis i en stol och börjar fixa hennes smink. Inte en vanlig stol utan en sådan stol man ser modeller bli sminkade i. Hon börjar med första maskaran. Drar upp den ur sin sminkväska som är fylld med massor av fint smink. Dyrt smink som jag inte köper ofta.
Sen håller hon i en specialsort, som ska fixa till fransarna lite extra. Hon drar penseln på dom yttersta fransarna. Hon håller upp spegeln mot min kompis som ser lite oberörd ut. Vilken skillnad säger hon, och kollar på mig. Jo visst, säger jag.

Innan den här shoppingturen hade börjat, hade jag bestämt mig för att inte köpa ett dugg. Men när tjejen står där och ser perfekt ut och blinkar med sina perfekta fransar händer någonting. En tanke väcks till liv. Tanken att kanske jag får lite snyggare fransar om jag köper just den maskaran.
Det går inte mer en fem minuter så har både jag och min kompis köpt, inte en maskara, nej utan två. När vi köpt maskarorna säger min kompis: Jag såg inte ens någon skillnad. Jag kunde inte annat än att vara ärlig och säga att det gjorde inte jag heller.

För hur ofta är det man ser skillnad på maskaror, dammsugare eller annat man köper av försäljare? Kunde ha köpt en budgetvariant och jag tror inte att det är så många som skulle se skillnad.
Nu menar jag inte att jag inte har fått någon nytta av maskarorna. Men om inte försäljaren hade stått där hade jag aldrig tänkt tanken att gå in dit och köpa något.
Tänk allt man har köpt, eller funderat på att köpa, på grund av försäljare. Som man inte ens velat ha från början. Alla pengar som går till saker man inte planerat att köpa. Pengar som borde gå till sånt man behöver.

Men trots min ilska mot försäljare, måste jag ändå sympatisera med dem. De har ett tufft jobb, som inte många älskar.
De blir omskrivna i krönikor, ignorerade av människor på stan. Men utan dem skulle jag inte ha min kära maskara i sminkväskan.

Sara Samuelson
sara.samuelson@skola.gavle.se

Mer läsning

Annons