Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En sjuk vinstmaskin

Har vi råd med sjuka människor? I debatten kan det verka som att de sjuka är så dyra att vi måste utförsäkra och neka sjukersättning på grund av groteska kostnader för skattebetalarna, kostnader som bara ökar och ökar. Sanningen är att sjukförsäkringen finansieras av de sociala avgifter som arbetsgivarna betalar. En avgift som med råge överstiger de kostnader som betalas ut i sjukförsäkringen. Sedan 2005 har arbetsgivarnas avgifter till sjukförsäkringen halverats, från dryga 10 procent av lönekostnaderna år 2005 till dryga fem procent 2011. Trots detta går sjukförsäkringen med överskott. (Den har gjort så sedan 2002, men då var också avgiften för arbetsgivarna dubbelt så hög.) Försäkringskassans senaste prognos visar att sjukförsäkringen förväntas ge ett överskott på 3,3 miljarder i år, totalt 70 miljarder kronor fram till och med 2016. Om inte ytterligare sänkningar av avgifterna görs vill säga.

Vad beror då detta överskott på? Jo, främst handlar det om att kostnaderna för sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare förtidspension) har minskat rejält. Siffror som skulle kunna få oss att förledas att tro att svenskarna har blivit ett friskare folk. Fast, nej vi har tyvärr inte blivit särkskilt mycket friskare. Men de sjuka har blivit mycket fattigare.

Och vart i helskotta tar pengarna vägen? Jacob Stafstedt, analytiker på Försäkringskassan, förklarade för Dagens Nyheters läsare i söndagstidningen: ”Överskottet hamnar någon annanstans i statsbudgeten”.

Jo. Här kan vi börja spekulera. Jobbskatteavdrag kostar ju en del. Likaså halverad arbetsgivaravgift för ungdomar, halverad restaurangmoms och rut- och rotavdrag. Det är bara att välja.

Vad vi bör komma ihåg är att sjukförsäkringen, liksom arbetslöshetsförsäkringen, är en försäkring – inte ett bidrag. Detta i motsats till försörjningsstödet (socialbidraget) som är just ett bidrag. I dag har väldigt många människor förflyttats från försäkringssystemen till bidragssystemet. Det betyder samtidigt att kostnaderna har förflyttats från försäkringssystemen till kommunerna. Och när kommunerna tvingas höja kommunalskatten för att möta de ökade socialbidragskostnaderna slår skatten platt (lika skattesats för alla) i stället för progressivt (den som tjänar mer betalar mer av lönen i skatt) som den statliga skatten. Det där med progressiv beskattning, det är en ganska smart idé. Det kallas rättvisa med ett annat ord. En idé vi inte bör låta falla i glömska.