Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En socialförsäkring med bättre stöd till sjuka

Annons

Just nu genomförs stora förändringar i sjukförsäkringen. Det mediala intresset har varit stort och många har känt en oro för vad som ska hända för en själv, för sin släkting eller granne med de nya reglerna efter årsskiftet. Det har vi stor förståelse för.

Anledningen till förändringarna är att Alliansen vill ge alla som har förutsättningar att komma tillbaks till arbete en chans. Den som är sjuk ska vara sjukskriven, den som kan rehabiliteras ska få rehabilitering och den som inte kan återgå till arbete alls ska få permanent sjukersättning (förtidspension). För att vara helt säkra på att lagförslaget inte ska kunna misstolkas har vi förtydligat regelverket.

Det är viktigt att inte glömma bort alla de sjukskrivna människor som under förra regeringen varken fick rehabilitering eller hjälp att få ett jobb, trots att de inget hellre ville. Tvångsmässiga sjukpensioneringar ledde till mänskliga lidanden. Vi vill inte återgå till socialdemokraternas politik. Då förtidspensionerades 140 personer om dagen. Tio av dessa var ungdomar under 25 år. Idag är det inte så - förtidspensioneringarna har minskat med 50 000 människor.

EXEMPEL: Idag är över 2000 personer i Gävleborgs län tillbaka från sjukskrivning, en minskning med drygt 40 procent sedan 2006.

Rehabilitering är viktigt för att kunna återgå i jobb. Därför har regeringen satsat en miljard kronor på detta. Samtidigt ska rehabiliteringskedjan som införts, ge varje sjukskriven person ett individuellt stöd och en tydlig plan, för att de när hälsan tillåter, ska kunna återgå till sitt arbete.

Vi vill inte att någon ska fastna i sjukskrivning. Därför finns en bortre gräns. Efter två och ett halvt år görs nya bedömningar om arbetsförmåga. Den som inte har någon sådan, eller som inte antas kunna arbeta alls framöver får då en permanent sjukersättning (förtidspension) för övriga tar arbetsförmedlingen över ansvaret. Visar det sig att man inte klarar av arbete, återgår man till sjukskrivning.

Därutöver är det viktigt att påtala att svårt sjuka människor får fortsatt vara sjukskrivna också efter de två och ett halvt åren. Ingen kommer att hamna utan ersättning eller stöd.

Det är naturligt att många känner oro för de nya förändringarna. Vi förändrar emellertid reglerna för att de som vill och kan ska kunna återgå till jobb i den utsträckning som var och en klarar av. Vi vill ge möjligheter till rehabilitering istället för passiv förtidspension.


Mer läsning

Annons