Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tänkbar vinnare vid nästa val

Annons

Som ett alternativ till den nuvarande samhällsordningen borde det kunna finnas utrymme för ett parti som bygger sin verksamhet på demokrati, solidaritet och rättvisa.
På programmet skulle man kunna erbjuda en garanterad grundlön på 12 000 kr netto i månaden till landets medborgare. Inklusive pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa.
Då skulle konsumtionen öka vilket stärker landets kassa, eftersom 55 procent av bruttonationalprodukten utgörs av just privat konsumtion. Det som kostar landets kassa kompenseras till viss del av intäkter i form av ökad konsumtion.
Detta skulle finansieras genom att man förbjuder bonusar i miljonklassen till landets direktörer – som t e x Nordeas chef som får 100 miljoner kr på ett bräde om han går i pension.
Dessutom förbjuder man livstidslöner för förtroendevalda som avslutar politiska uppdrag i kommuner, landsting och riksdag – samt EU där exempelvis Margot Wallström fick 21 miljoner kronor när hon övergick till ett jobb inom FN.
Här finns det många miljarder att spara in – för en rättvisare fördelning.
Det nya partiet skulle kunna heta Demokratiska partiet (D) och förmodligen bestå av tidigare socialdemokrater och miljöpartister och andra som tror på demokrati och solidaritet och en rättvisare fördelning av landets ekonomiska resurser.
Hur många tror ni det är som skulle tjäna på dessa förslag? Och rösta för det? Gör gärna ett överslag och summering – så kanske ni ser en tänkbar vinnare vid nästa val.

Kenneth Strömberg, Luleå

Mer läsning

Annons