Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tanke till alla patienter

Annons

Vi skänker en varm omtanke till alla patienter som får/fått sin behandling/operation uppskjuten. Detta till trots har många visat stor solidaritet och stort stöd i kampen för rättvisare löner.

Det värmer verkligen då vi är en särskilt sårbar grupp i lönesammanhang. Till skillnad mot de flesta andra arbetsgrupper kan vi inte strejka fullt ut, då det vore samhällsfarligt.

Detta är våra landstings/riksdagspolitiker inte sena att utnyttja. De tjänar pengar varje dag strejken pågår i icke utbetalda löner. De vet också att ju mer kännbara konsekvenserna blir för våra patienter desto mindre stöd får de strejkande. Detta gyllene tillfälle brukar snabbt tas tillvara med att rikta skuld och kritik till Vårdförbundet som därmed får allt mindre gehör för sina krav.

Med all respekt för alla yrkeskårer tycker vi att vårt arbete är livsviktigt då vi arbetar med människor och något utrymme för felbehandlingar inte är tillåtna. Vår profession ställer av den anledningen höga krav på utbildning och kontinuerlig fortbildning för att kunna behålla kompetens, kvalitet och säkerhet i vården. Dessvärre är lönestrukturen rena hånet, eller som Björn Ranelid skriver i Dagens Arbete 7 maj:

Påföljden av detta är att frustrationen hos Vårdförbundets medlemmar år efter år blivit allt större. Ansvaret för denna undermåliga löneutveckling är direkt kopplat till SKL (Sveriges kommuner och landsting) vilka ansvarar över fördelningen av sjukvårdens löner.

Denna strejk hade aldrig verkställts om SKL varit kompetenta nog att lönesätta efter utbildning, kompetens och ansvar. Om någon ska ställas ansvarig för samhällsfara är det SKL som har ”bäddat” för detta läge. Dessutom har vi snart en stor grupp som går i pension.

Hur blir det då med samhällsfaran? Ska SKL satsa på en grupp pensionerade underbetalda sjuksköterskor med risktillägg för patienterna eller ha den goda framförhållningen att lönesätta med relevans mot samhällets övriga yrkesgrupper? Då har SKL åtminstone riggat för en återväxt så vi klarar framtida sjukvård.

SKL har sedan 2002 satsat flera miljarder på projekt för att korta väntetiderna till vården.

Trenden vände ett kort tag innan långa köer började bildas igen. Om dessa pengar använts till personalresurser kanske kötiderna sett annorlunda ut i dag. Strejken förvärrar naturligtvis situationen ytterligare så nog tycker man att SKL borde vara angelägna att få ut all personal i arbete igen.

Avslutningsvis ytterligare ett citat ur Dagens Arbete av Ranelid:

Strejkande sjuksköterskor med grund/vidareutbildning på högskola 3/5 år, studieskulder på 300 000–400 000, en medellön på 23 000, en legitimation som kan dras in och som utövar samhällsfara om de inte arbetar

Mer läsning

Annons