Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tesked kan döda

Robertsholms såg var länge det högst prioriterade saneringsprojektet i länet. Nu har det fallit ner till plats åtta på länsstyrelsens lista. Och saneringen skjuts fortfarande på framtiden, trots att endast en tesked av områdets jord innehåller en dödlig dos gift.

Det har länge varit känt att marken kring den gamla industritomten som tidigare var Robertsholms såg är giftsmittad. Det handlar framför allt om arsenik som varit en av komponenterna i ett impregneringsmedel.

Ärendet har legat på länsstyrelsens bord sedan 2002. Men saneringen av området har inte ens påbörjats.

– Det finns olika orsaker till fördröjningen. När man har mycket att göra blir det inte prioriterat i det dagliga och ibland har vi inte haft pengar, säger miljöhandläggare Inger Kindvall.

Naturvårdsverket har i omgångar bekostat provtagningar av området. De första stora undersökningarna visade att det rör sig om många hundra kilo arsenik. Dessutom är giftet är mer utspritt än man först trodde. Redan när det upptäcktes hamnade Robertsholms såg högst upp på länsstyrelsens saneringslista, men nu har området alltså fallit ner till en åttonde plats.

– Eftersom den nya fastighetsägaren har satt upp staket är den akuta risken väldigt liten, säger Inger Kindvall.

Endast en tesked av jorden innehåller en dödlig dos av arsenik. Höga halter av giftet har också uppmätts utanför det inhägnade området med gamla industribyggnader.

– Inga barn vistas ju där och det är väl framför allt de som skulle kunna få för sig att äta jord och det finns varningsskyltar uppsatta för dem som går där, menar Inger Kindvall.

Det är tydligt att det kommer att dröja ytterligare innan området blir sanerat. Ännu återstår att göra en fördjupad riskbedömning. Den ska påbörjas efter jul och kommer att ta några månader att genomföra. Därefter ska det göras en åtgärdsutredning som även den tar några månader. Dessutom måste länsstyrelsen söka pengar från Naturvårdsverket för samtliga delmoment.